Rafy koralowe mogą być odporniejsze na gorąco

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Udało się zwiększyć odporność koralowców na wysokie temperatury, co może zapobiec blaknięciu raf koralowych – informuje strona internetowa australijskiej agencji naukowej CSIRO.

Rosnąca temperatura wody morskiej powoduje, że koralowce tracą maleńkie symbiotyczne glony, które w nich żyją. To powoduje, że koralowce stają się białe i niedożywione.

Wystawiając glony przez cztery lata na działanie coraz wyższych temperatur (metoda „sterowanej ewolucji”), zespół doktora Patricka Buergera z CSIRO wyhodował w laboratorium szczep mikroalg, który lepiej toleruje wysokie temperatury. Można je wprowadzić do organizmu koralowca.

Autorzy maja nadzieję, że odkrycie pomoże w przywróceniu zagrożonych przez globalne ocieplenie raf koralowych. Odporne na ciepło symbiotyczne glony lepiej radzą sobie także z fotosyntezą.

Na całym świecie zmiany klimatu zagroziły istnieniu koralowców, a te ocalałe są pod rosnącą presją wraz ze wzrostem temperatury wody oraz wzrostem częstotliwości i nasilenia zjawisk blaknięcia.

Na początku tego roku na Wielkiej Rafie Koralowej w Australii nastąpiło masowa blaknięcie koralowców - trzecie w ciągu zaledwie pięciu lat. Dwie trzecie Wielkiej Rafy - największego takiego systemu na świecie - zostało uszkodzone przez podobne wydarzenia w roku 2016 i 2017. (PAP)

Autor: Paweł Wernicki

pmw/ ekr/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera