Jedzenie czekolady przynajmniej raz w tygodniu wiąże się z mniejszym ryzykiem chorób serca - wskazuje analiza badań na ten temat. Konieczny jest jednak umiar i rozsądek w jej spożywaniu.
Naukowcy z Baylor College of Medicine przeprowadzili analizę prowadzonych w ciągu ostatnich 50 lat badań na temat związków między czekoladą i chorobami serca. Sześć uwzględnionych projektów badawczych objęło ponad 330 tys. osób, które udostępniły informacje o spożyciu czekolady.
Wyniki wskazują, że czekolada jest zdrowa. „Nasze badanie sugeruje, że czekolada pomaga zachować zdrowie naczyń krwionośnych” - donosi dr Chayakrit Krittanawong, autor analizy opisanej na łamach „European Journal of Preventive Cardiology”.
„W przeszłości badania kliniczne pokazały, że czekolada działa korzystnie zarówno na ciśnienie krwi, jak i na nabłonek naczyń krwionośnych. Chciałem sprawdzić, czy oddziałuje także na naczynia odżywiające serce (tętnice wieńcowe), czy nie. A jeśli tak, to czy działa korzystnie, czy szkodliwie” - opowiada badacz.
W czasie obserwacji trwającej średnio prawie 9 lat u 14043 uczestników pojawiła się choroba wieńcowa, a 4667 doznało zawału.
W porównaniu do osób, które jadły czekoladę rzadziej, niż raz w tygodniu, ochotnicy jedzący ją więcej niż raz na tydzień, byli o 8 proc. mniej zagrożeni chorobą wieńcową.
Jak to możliwe?
„Czekolada zawiera zdrowe dla serca składniki odżywcze, takie jak flawonoidy, metyloksantyny, polifenole i kwas stearynowy. Mogą one ograniczać stany zapalne i podnosić poziom dobrego cholesterolu (lipoprotein wysokiej gęstości - cholesterolu HDL) - tłumaczy Krittanawong.
Podkreśla jednak, że badanie nie sprawdzało, jakie rodzaje czekolady są zdrowsze od innych, ani jaka jest optymalna porcja.
„Czekolada wydaje się być obiecującym produktem, jeśli chodzi o zapobieganie chorobie wieńcowej serca. Potrzebne są jednak dalsze badania, aby określić, ile oraz jaką czekoladę można zalecić” - dodaje naukowiec.
Warto zwrócić uwagę, że dietetycy często mówią o ograniczaniu cukru czy nasyconych kwasów tłuszczowych.
„Umiarkowane ilości czekolady wydają się chronić naczynia, ale prawdopodobnie wysokie spożycie tak nie działa. Trzeba wziąć pod uwagę kalorie, cukier, mleko i tłuszcz w dostępnych w sprzedaży produktach. Szczególnie dotyczy to ludzi z cukrzycą i otyłością” - zwraca uwagę autor badania.
Więcej informacji na stronach:
https://www.alphagalileo.org/en-gb/Item-Display/ItemId/195378
doi:10.1177/2047487320936787
(PAP)
mat/ agt/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.