Zmiana ilości niektórych kwasów tłuszczowych w diecie może zmniejszać nasilenie migren

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Zmiana diety polegająca na obniżonym spożyciu niektórych kwasów tłuszczowych przyczynia się do zmniejszenia bólów głowy u pacjentów w okresie 16 tygodni - czytamy na łamach najnowszego „BMJ”

Autorami odkrycia (https://doi.org/10.1136/bmj.n1448) są badacze z Wydziału Psychiatrii Szkoły Medycznej University of North Carolina w Chapel Hill (USA).

Jak mówią, migrena jest jedną z głównych przyczyn niepełnosprawności na świecie, tymczasem obecne terapie w wielu przypadkach nie zapewniają pacjentom pełnej ulgi. Jednak pojawiła się nadzieja w postaci niewielkiej zmiany diety, która wydaje się skutecznie zmniejszać liczbę migrenowych bólów głowy.

„Nasi przodkowie jedli bardziej zróżnicowane ilości i rodzaje tłuszczów w porównaniu do nas - mówi główna autorka publikacji dr Daisy Zamora. - W naszej diecie w ostatnim czasie bardzo wzrosła ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, których organizm sam nie wytwarza, a które spożywamy w postaci olejów dodawanych do wielu przetworzonych produktów spożywczych, takich jak chipsy, krakersy i granola”.

Klasami wielonienasyconych kwasów tłuszczowych ujętych w omawianym badaniu były: omega-6 (n-6) i omega-3 (n-3). Oba pełnią ważne funkcje w naszym ciele, jednak muszą być w odpowiedniej równowadze, ponieważ - co wykazały wcześniejsze badania - kwasy omegą-3 zmniejszają stan zapalny w organizmie, a niektóre pochodne omega-6 promują stany bólowe. Jednak ze względu na ilość spożywanej obecnie przetworzonej żywności większość z nas przyjmuje znacznie więcej kwasów tłuszczowych n-6, za to mniej n-3.

Aby sprawdzić, czy ilość wymienionych kwasów tłuszczowych w diecie może wpływać na bóle głowy, zaproszono do badania 182 pacjentów ze zdiagnozowanymi migrenami. Oprócz dotychczasowego leczenia na 16 tygodni wdrożono im jedną z trzech diet: kontrolną (która utrzymywała ilość kwasów tłuszczowych n-6 i n-3 na poziomie przeciętnego mieszkańca krajów wysokorozwiniętych), dietę o zwiększonej ilości n-3 i utrzymanym poziomie n-6 oraz dietę wzbogaconą o n-3 i obniżoną o kwasy n-6. Uczestnicy - prócz diety - otrzymali elektroniczne dzienniczki do notowania, jak często i przez ile godzin dziennie odczuwali ból głowy.

„Otrzymane wyniki okazały się być całkiem obiecujące - opowiada dr Zamora. - Pacjenci, którzy stosowali którąkolwiek z dwóch testowanych diet, odczuwali mniejsze bóle głowy niż ci z grupy kontrolnej. Przy czym osoby na diecie wzbogaconej w kwasy tłuszczowe n-3 i z niską zawartością n-6 doświadczyli największej poprawy”.

Jak mówi autorka, zgłaszali oni mniej dni w miesiącu z bólami głowy, a niektóre osoby mogły nawet zmniejszyć ilość przyjmowanych leków.

„Warto zaznaczyć, że w naszym badaniu celowo testowaliśmy kwasy tłuszczowe n-3 pochodzące z ryb, a nie z suplementów diety – dodaje współautorka badania dr Keturah Faurot. - I trzeba podkreślić, że opisane przez nas odkrycia nie dotyczą stosowania suplementów”.

Zamora twierdzi, że hipoteza o wpływie niektórych kwasów tłuszczowych na ból ma zastosowanie do wielu rodzajów bólu przewlekłego. Dlatego wraz z kolegami pracuje obecnie nad nowym badaniem mającym na celu przetestowanie modyfikacji diety w innych zespołach bólowych. (PAP)

Katarzyna Czechowicz

kap/ ekr/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera