Genetycznie zmieniony ryż lepiej sobie radzi przy zmianach klimatu

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Biotechnolodzy zmodyfikowali genetycznie ryż w taki sposób, że jego liście mają mniej tzw. aparatów szparkowych, przez które wyparowuje woda. Dzięki temu lepiej radzi sobie przy bardziej zasolonej wodzie napływającej z mórz.

Naukowcy z University of Sheffield podkreślają, że ryż to jedna z najważniejszych roślin uprawnych. Każdego dnia zależy od niego wyżywienie 3,5 mld ludzi. Jednak w niektórych krajach, np. w Wietnamie, coraz trudniej jest go uprawiać ze względu na ocieplenie klimatu. W jego efekcie słona woda morska napływa na coraz większe obszary lądu i ryż nie radzi sobie z większą ilością soli.

Badacze z Sheffield znaleźli jednak na to biotechnologiczny sposób. Wyhodowali ryż zmieniony genetycznie tak, że wytwarza mniej aparatów szparkowych. Chodzi o otwory, przez które roślina pobiera z powietrza dwutlenek węgla potrzebny do fotosyntezy i oddaje wodę w postaci pary.

Wcześniej badacze wykazali, że tak zmodyfikowany ryż dużo lepiej od zwykłego radzi sobie w przypadku suszy. Jednocześnie okazało się, że ryż z mniejszą liczbą aparatów szparkowych i ich mniejszymi rozmiarami trudniej jest uprawiać w szczególnie ciepłych rejonach.

Naukowcy proponują jednak inne rozwiązanie.

Ich zdaniem ryż z mniejszą liczbą powiększonych aparatów szparkowych powinien lepiej rosnąć w szczególnie wysokich temperaturach. Wskazuje na to odporność nawet naturalnych odmian z taką budową.

"Ryż jest niesamowicie ważną rośliną uprawną, którą na co dzień żywi się ponad połowa ludności ziemi. Zapewnienie możliwości jego przetrwania w trudniejszych warunkach spowodowanych zmianami klimatycznymi będzie kluczowe dla wyżywienia rosnącej populacji, która w ciągu 60 lat ma osiągnąć liczbę 10 mld" - mówi dr Robert Caine, główny autor publikacji, która ukazała się w piśmie "New Phytologist" (https://nph.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/nph.18704).

"Nasze wyniki pokazują, jak można zmodyfikować ryż, aby możliwie dobrze rósł w różnych klimatach. Odmiany z mniejszą liczbą aparatów szparkowych mogą przetrwać z mniejszą ilością wody oraz przy działaniu słonej wody morskiej. Tymczasem naturalne odmiany z mniejszą liczbą większych aparatów szparkowych mogą poradzić sobie w wyższych temperaturach" - wyjaśnia ekspert. (PAP)

Marek Matacz

mat/ zan/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera