Nauka dla Społeczeństwa

04.03.2024
PL EN
04.03.2023 aktualizacja 04.03.2023

Politechnika Wrocławska wyremontowała kompleks budynków z początku XX w.

Fot. materiały prasowe Politechnika Wrocławska Fot. materiały prasowe Politechnika Wrocławska

Ponad 50 mln zł kosztował remont i wyposażenie należącego do Politechniki Wrocławskiej kompleksu zabytkowych budynków z początku XX w. W gamach przy ul. Hoene-Wrońskiego siedziby będą miały wydziały matematyki i medyczny.

Składający się z dwóch budynków i łącznika kompleks powstał na początku XX w. według projektu słynnego niemieckiego architekta Maxa Berga (projektant m.in. wpisanej na listę UNESCO wrocławskiej Hali Stulecia).

Dawniej w budynkach mieścił się Miejski Szpital Dziecięcy, a po II wojnie światowej działały w nim m.in. Klinika Endokrynologii i Diabetologii Wieku Rozwojowego oraz Klinika Pediatrii, Alergologii i Kardiologii. Po przeniesieniu klinik na ul. Chałubińskiego Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu wystawił gmach na sprzedaż i w 2015 r. kupiła go Politechnika Wrocławska – przypomniano w komunikacie prasowym Politechniki Wrocławskiej.

W piątek oficjalnie otwarto wyremontowany kompleks. Koszt jego modernizacji i wyposażenia to ponad 50 mln zł.

W odnowionych przestrzeniach swoją siedzibę będzie miał Wydział Matematyki wrocławskiej uczelni. Do dyspozycji naukowców i studentów jest tu ok. 120 pomieszczeń dydaktycznych i biurowych. Drugi, mniejszy budynek wchodzący w skład kompleksu, przygotowano dla powstającego na Politechnice Wrocławskiej nowego Wydziału Medycznego. Jest tam ponad 40 pomieszczeń, w których będą m.in. specjalistyczne laboratoria i pracownie.(PAP)

Nauka w Polsce, Piotr Doczekalski

pdo/ joz/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024