Chińscy badacze opracowali biodegradowalne szkło

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Chiński zespół badaczy opracował szkło zbudowane z aminokwasów i peptydów. Jest doskonale przezroczyste, wytrzymałe, można je przetwarzać i rozkłada się w naturze.

Choć ostatnimi czasy mówi się wiele o zanieczyszczeniu środowiska plastikiem, ludzkość zaśmieca planetę także innym, powszechnie używanym materiałem – szkłem. Ono bowiem także nie podlega sprawnemu rozkładowi.

Stworzenie organicznego, biodegradowalnego szkła pozostawało dotąd szczególnie trudnym wyzwaniem, ponieważ organiczne substancje słabo wytrzymują wysoką temperaturę i pod jej wpływem szybko się rozkładają.

Badacze z Chińskiej Akademii Nauk poradzili sobie z tymi problemami w ten sposób, że wykorzystali aminokwasy i peptydy (zbudowane z aminokwasów, podobne do białek cząsteczki).

Zbudowane z nich szkło ma praktycznie wszystkie pożądane właściwości - jest doskonale przezroczyste, odporne mechanicznie, giętkie i łatwe w obróbce. Można je przy tym przetwarzać, a na łonie natury ulega rozkładowi.

„Koncepcja biomolekularnego szkła innego od komercyjnie dostępnego szkła czy plastiku może stać się podstawą zielonej technologii dla sprzyjającej przyrodzie przyszłości” – mówi prof. YAN Xuehai, autor wynalazku opisanego w periodyku „Science Advances” ( https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.add8105).

Na butelki, szyby i inne przedmioty z bioszkła trzeba będzie jednak jeszcze poczekać.

„Biomolekularne szkło znajduje się w fazie laboratoryjnej i jeszcze czeka je długa droga do wielkoskalowej produkcji” – dodaje badacz.

W obliczu ekologicznej katastrofy związanej z zanieczyszczeniami, to z pewnością wyjątkowo potrzebny krok w dobrym kierunku.(PAP)

Marek Matacz

mat/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera