Kiwi jako lek na zaparcia

Fot. PAP/ Andrzej Lange 23.01.2020
Fot. PAP/ Andrzej Lange 23.01.2020

Spożywanie dwóch owoców kiwi dziennie przynosi ulgę w zaparciach - informuje „The American Journal of Gastroenterology”.

Zaburzenia czynnościowe przewodu pokarmowego (FGID), określane też jako zaburzenia interakcji jelitowo-mózgowych, są powszechne i kłopotliwe. Prowadzą do znacznej zachorowalności, kosztów i obniżenia jakości życia. Tylko w USA w 2014 r. FGID spowodowało blisko 223 000 przyjęć do szpitali, których koszt szacuje się na ponad 6 mld USD.

FGID obejmują między innymi zaparcia czynnościowe (FC) i zespół jelita drażliwego z dominującym zaparciem (IBS-C). Niedawne badania epidemiologiczne ujawniły globalne rozpowszechnienie FC na poziomie 11,7 proc., zaś IBS-C na poziomie 1,3 proc.

Pacjenci z FGID mogą mieć wiele objawów, w tym wzdęcia i ból brzucha. Do rozwoju objawów czynnościowych ze strony przewodu pokarmowego przyczynia się wiele czynników, w tym wiek, dieta, styl życia, leki, zaburzony skład flory jelitowej, zwiększona przepuszczalność ściany jelita, stany zapalne oraz współistniejące problemy psychiczne, takie jak lęk i depresja.

Środki przeczyszczające - zmiękczające stolec, stymulanty okrężnicy i środki wypełniające, są powszechnie przepisywane, skutecznie zwiększają częstość wypróżnień i sprawiają, że stolec staje się bardziej miękki w konsystencji, ale nie są powszechnie tolerowane przez pacjentów. Tym większe zainteresowanie naturalnymi metodami.

W randomizowanym kontrolowanym badaniu przeprowadzonym we Włoszech, Japonii i Nowej Zelandii dotyczącym osób cierpiących na zaparcia autorzy oceniali skuteczność spożywania dwóch owoców kiwi dziennie w porównaniu z innym naturalnym środkiem - psyllium (błonnikiem pochodzącym z babki jajowatej, w ilości 7,5 grama dziennie). W obydwu przypadkach podawanie środka przeciw zaparciom trwało 4 tygodnie, po czym przerywano je na cztery tygodnie i podawano drugi środek przez kolejne cztery tygodnie.

Jak się okazało, u osób spożywających kiwi znacznie poprawiła się konsystencja stolca, mniejsze były problemy z zaparciami, niestrawnością i refluksem oraz bólami brzucha. Zarówno psyllium, jak i kiwi skutecznie zmniejszały objawy zespołu nadwrażliwego jelita z zaparciami (IBS-C), ale tylko owoce kiwi wykazywały poprawę w zaparciach czynnościowych (FC) i FC + IBS-C. Spożywanie owoców kiwi wiązało się ze znacznie lepszymi wynikami niż psyllium w zakresie konsystencji stolca i potrzebnego wysiłku.(PAP)

Autor: Paweł Wernicki

pmw/ bar/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    NASA: sonda kosmiczna Parker próbuje przelecieć najbliżej Słońca w historii

  • Fot. Adobe Stock

    Obecne starsze pokolenie jest znacznie zdrowsze od poprzednich

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera