Podwodny klej kukurydziany

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Łatwy do uzyskania klej, który zyskuje na wytrzymałości w kontakcie z wodą, może znaleźć zastosowanie w medycynie, budownictwie, kosmetologii, a nawet... rekonstrukcji raf koralowych – informuje pismo „ACS Applied Materials & Interfaces”.

Uzyskiwany z niedrogich substancji pochodzenia naturalnego i w wyniku nieskomplikowanego procesu klej opracowali naukowcy z Purdue University (USA). Pod wpływem zanurzenia w wodzie lub wilgoci wykonane za pomocą tego kleju połączenie staje się mocniejsze.

Nowy klej otrzymywany jest z zeiny (podobnego do glutenu białka, które występuje w kukurydzy) oraz kwasu garbnikowego. Zdaniem twórców klej można jeszcze udoskonalić, a jego zastosowania mogą być bardzo różnorodne.

Prof. Gudrun Schmidt i jej współpracownicy z Purdue University przeprowadzili eksperymenty z podwodnym klejem na różnych powierzchniach i w różnych roztworach, w tym wodzie morskiej, solance, wodzie z kranu i wodzie dejonizowanej.

„Co ciekawe, rodzaj roztworu nie ma dużego wpływu na właściwości kleju, ale rodzaj podłoża już tak – powiedziała Schmidt. - Dodatkowym nieoczekiwanym rezultatem był wzrost siły wiązania w czasie pod wpływem wody, odwrotnie niż w przypadku tradycyjnych klejów opartych na pochodnych ropy naftowej. Początkowa przyczepność pod wodą była silniejsza w porównaniu z przyczepnością na stole laboratoryjnym, co sugeruje, że woda zwiększa przyczepność kleju pod wodą.”

„Klej można bardzo łatwo wytworzyć w laboratorium lub poza nim, w każdym miejscu na świecie” – zaznaczyła prof. Schmidt. Jak wskazała, inne zespoły opracowują kleje naśladujące substancje stosowane przez małże, pąkle, ostrygi i inne morskie zwierzęta, aby przylegać do dna morskiego i innych mokrych powierzchni, jednak tamte preparaty są w pełni syntetyczne.

Więcej informacji w artykule źródłowym. (PAP)

Autor: Paweł Wernicki

pmw/ bar/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera