Fot. Adobe Stock

Wrocławska badaczka odkryła trzy nowe gatunki grzybów w Nowej Zelandii

Trzy nowej gatunki grzybów występujących wyłącznie w Oceanii odkryła dr Katarzyna Patejuk z Katedry Ochrony Roślin Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. To efekt badań podczas wyprawy do Nowej Zelandii.

  • 05.10.2019. Muchomor czerwony, grzyb trujący. PAP/Tomasz Waszczuk
    Zdrowie

    Specjalista: nalewki z muchomora, nawet w małych ilościach, są groźne dla człowieka

    Nalewki z muchomora czerwonego, nawet w małych ilościach, są groźne dla człowieka - przestrzegł w poniedziałek prof. nauk farmaceutycznych Paweł Ramos ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Dodał, że regularne spożywanie tego grzyba może prowadzić do poważnych uszkodzeń układu nerwowego i wątroby.

  • 06.10.2024. Blaszkowiec drobnozarodnikowy zaprezentowany podczas XXVIII Wystawa Grzybów Puszczy Białowieskiej, 6 bm. w Ośrodku Edukacji Przyrodniczej Białowieskiego Parku Narodowego w Białowieży. PAP/Artur Reszko
    Życie

    Biolog z Uniwersytetu Łódzkiego zbada relacje grzybów z pająkami

    Naukowcy nieprzerwanie odkrywają nie tylko nowe gatunki grzybów, ale też wpływ tych już opisanych na cały ekosystem. Biolog Uniwersytetu Łódzkiego Sebastian Piskorski w swoich badaniach zamierza zgłębić różnorodność grzybów związanych z pająkami w Polsce oraz to, czy potrafią one sterować zachowaniami pająków.

  • Źródło: Adobe Stock
    Zdrowie

    Zespół ds. środków psychoaktywnych zajmie się m.in. muchomorami

    7 listopada zbierze się działający przy ministrze zdrowia zespół doradczy, który zajmuje się środkami psychoaktywnymi. Tematem spotkania będą m.in. muchomory czerwone – poinformował PAP Marek Waszczewski, rzecznik prasowy GIS. Zaznaczył, że GIS jest za zakazem obrotu tymi niejadalnymi grzybami.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Nowe toksyny bakteryjne mogą pomóc w walce z infekcjami

    Nowo odkryta grupa toksyn bakteryjnych może zabijać szkodliwe bakterie i grzyby, dając nadzieję na skuteczniejsze leczenie infekcji – informuje „Nature Microbiology”.

  • Muchomor sromotnikowy, Adobe Stock
    Zdrowie

    Mykolog: muchomor sromotnikowy odpowiada za 90 proc. śmiertelnych zatruć; wystarczy jeden, by umrzeć

    Muchomor zielonawy, znany też jako muchomor sromotnikowy, odpowiada za 90 proc. śmiertelnych zatruć grzybami na świecie. Czasem wystarczy zjeść jeden kapelusz, by umrzeć na skutek zatrucia – powiedziała PAP mykolog dr hab. Marta Wrzosek.

  • Fot. Adobe Stock
    Życie

    Mykolog: grzyby jako pasożyty pełnią rolę selekcjonerów

    Grzyby jako pasożyty pełnią rolę selekcjonerów. I to jest dobra rola, a bycie pasożytem nie oznacza "opowiadania się po stronie zła"; pasożyty zapewniają harmonię w przyrodzie – podkreśliła w rozmowie z PAP mykolog dr hab. Marta Wrzosek.

  • Fot. Adobe Stock
    Życie

    Mykolog: grzyby i ludzie mają wspólnego przodka

    Grzyby i ludzie pochodzą od wspólnego przodka, czegoś w rodzaju ameby czy śluzowca. One także porozumiewają się, poruszają, uprawiają seks, walczą. I potrafią być groźne – powiedziała PAP mykolog dr hab. Marta Wrzosek.

  • Fot. Adobe Stock
    Zdrowie

    Mykolog: unikajmy grzybów rosnących na terenach popowodziowych

    Nie należy jeść grzybów zebranych z terenów, które znajdują się poniżej zalanych miejscowości, gdzie można oczekiwać zanieczyszczeń m.in. substancjami ropopochodnymi – wskazuje mykolog dr hab. Marta Wrzosek, prof. UW. Nie należy się za to obawiać zbiorów z zalanych terenów górskich.

  • Adobe Stock
    Zdrowie

    Ekspert: w zalanych domach rozwiną się niebezpieczne dla ludzi kolonie grzybów

    W zalanych domach rozwiną się niebezpieczne dla ludzi kolonie grzybów pleśniowych, mogą być czynnikiem alergennym i kancerogennym – powiedział PAP dr hab. inż. Krzysztof Matkowski, prof. Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, wiceprzewodniczący Polskiego Stowarzyszenia Mykologów Budownictwa.

Najpopularniejsze

  • 07.05.2025. Policyjny radiowóz przed wejściem na teren Kampusu Głównego UW w Warszawie. PAP/Radek Pietruszka

    Brutalne zabójstwo na UW - nie żyje kobieta

  • Ekspert: ptaki rywalizują o przestrzeń do śpiewu jak o pożywienie

  • Naukowcy podczas misji IGNIS zbadają pulsometr astronauty z czujnikiem na bazie nanomateriałów MXene

  • Dni Narodowego Centrum Nauki - już 12 i 13 maja w Rzeszowie

  • MNiSW: rzecznik dyscyplinarny zajmie się zarzutami stawianymi rektorowi siedleckiej uczelni

  • Fot. Adobe Stock

    UE/ PE za zmianą statusu ochrony wilków w Unii Europejskiej, co umożliwi ich odstrzał

  • Naukowcy: rekin gryzie również w samoobronie

  • Francja/ Szefowa KE: UE chce przyciągnąć naukowców ze świata, w tym z USA

  • Minecraft może pomóc zrozumieć proces społecznego uczenia się

  • Ultradźwiękowe ładowanie akumulatorów

Fot. Adobe Stock

Badanie: wilki wolą dzikie kopytne od bydła i koni

Wilki, pomimo obecności kilku tysięcy wolno wypasanych krów i kilkuset koni w rejonie Ujścia Warty, odżywiają się tam przede wszystkim dzikimi gatunkami ssaków - wykazali naukowcy z Wydziału Biologii Uniwersytetu Warszawskiego. Według badaczy wpływ na to ma sposób wypasu inwentarza oraz niepozbawianie krów rogów.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera