Szakłak pospolity, kruszyna czy okryta zasłużoną złą sławą wilcza jagoda – to tylko kilka przykładów trujących roślin, których owoce nietrudno pomylić ze zdrowymi czarnymi jagodami. Prof. Adam Matkowski podkreślił, że kluczem do rozpoznania, czy leśny owoc jest jadalny, jest wygląd całej rośliny.
Większe spożycie czarnej herbaty, jagód, owoców cytrusowych i jabłek może pomóc zdrowiej się starzeć – informuje pismo „Nucleic Acids Research”.
Produkty bogate we flawonoidy – szczególnie owoce jagodowe, herbata i czerwone wino - zmniejszają zagrożenie demencją, potwierdzili naukowcy.
Jesień to czas przebarwiających się liści oraz intensywnych kolorów sezonowych owoców i warzyw. O tym, jak przebiegają procesy związane ze zmianą barw i dlaczego antocyjany zawarte w jesiennych owocach i warzywach są ważne dla zdrowia mówią ekspertki z Uniwersytetu Łódzkiego.
Niskie spożycie owoców i warzyw jest uważane za ważny modyfikowalny czynnik ryzyka związany z podwyższonym ciśnieniem krwi. Brytyjscy naukowcy sprawdzili, w jaki sposób podaż owoców i warzyw w różnych krajach wpłynęła na trendy dotyczące ciśnienia krwi – informuje pismo „BMJ Nutrition, Prevention & Health”.
Sprzedawane na polskim rynku jabłka i cytrusy są dziś zanieczyszczone pestycydami w znacznie mniejszym stopniu, niż dekadę temu - ustalili naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Przypisują to wprowadzeniu obostrzeń dot. maksymalnego limitu pozostałości pestycydów w owocach.
Robiąc domowe przetwory trzeba się upewnić, że surowce są zdrowe i bez objawów zepsucia. "Jeśli pojawi się pleśń na powierzchni, to znaczy, że jest ona w całym owocu lub warzywie" - przestrzega prof. Anna Sokół-Łętowska z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Badanie z udziałem ponad 400 ochotników sugeruje, że częste sięganie po owoce poprawia działanie intelektu i pomaga się uchronić przed depresją. Z kolei ubogie w składniki odżywcze, pikantne przekąski takie jak chipsy "szkodzą umysłowi".
Codzienne spożywanie co najmniej dwóch porcji owoców (ale nie soków owocowych) wiąże się z mniejszym o 36 proc. ryzykiem rozwinięcia się cukrzycy typu 2 - informuje "Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism".
Większe spożycie owoców i warzyw wiąże się z niższym poziomem odczuwanego stresu, szczególnie u dorosłych w średnim wieku - wynika z badań opublikowanych na łamach Clinical Nutrition.