Chodzenie nieregularnymi krokami może pomóc spalić więcej kalorii

Adobe Stock
Adobe Stock

Dzięki kombinacji krótkich i długich kroków podczas chodzenia można zwiększyć ilość energii zużywanej przez organizm, co jest korzystne dla zdrowia – informuje serwis „bioRxiv”, w którym publikowane są nierecenzowane artykuły.

Dr Adam Grimmitt i jego współpracownicy z University of Massachusetts w Amherst (USA) przeprowadzili badania na niewielkiej grupie 18 dorosłych w wieku od 18 do 45 lat, którym polecono normalnie chodzić na bieżni przez 5 minut. W tym czasie system czujników rejestrował ich średnią długość kroku.

W oparciu o zebrane dane badacze manipulowali krokami tych osób podczas kolejnego 5-minutowego spaceru, oświetlając bieżnię w pozycjach, w których każdy uczestnik miał postawić stopę. Sugerowana za pomocą znaczników długość kroków czasami była równa ich średniej długości kroku, czasami zaś krótsza lub dłuższa o 5 lub 10 procent.

Za pomocą odpowiedniej aparatury naukowcy mierzyli poziom dwutlenku węgla w wydychanym przez ustnik powietrzu - im większy wysiłek, tym więcej dwutlenku węgla wytwarza organizm . Na każdy 1 proc. wzrost zmienności kroków przypadał 0,7 proc. wzrost tzw. kosztu metabolicznego chodzenia, definiowanego jako energia wydatkowana przez organizm na pokonanie określonej odległości.

Wprawdzie nie dokonywano bezpośredniego pomiaru ilości kalorii spalonych przez uczestników, jednak według doktora Grimmitta można założyć, że częstsze i większe różnice w długości kroku zwiększą tempo metabolizmu podczas chodzenia. Utrzymanie stabilności przy przejściu z krótkiego na długi krok lub odwrotnie może nasilać skurcze mięśni, a w konsekwencji zwiększyć koszty metaboliczne.(PAP)

Paweł Wernicki

pmw/ bar/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera