Indie/ Bakterie w roli komputerów

Zdjęcie mikroskopowe bakterii Escherichia coli (E.coli); Adobe Stock
Zdjęcie mikroskopowe bakterii Escherichia coli (E.coli); Adobe Stock

Zmodyfikowane genetycznie bakterie Escherichia coli mogą działać wspólnie jak prosty komputerowy model sztucznej inteligencji - informuje „Nature Chemical Biology”.

Genetycznej modyfikacji bakterii dokonał zespół Sangrama Bagha z Instytutu Fizyki Jądrowej Saha w Kalkucie (Indie).

Uzyskane mikroorganizmy – „baktoneurony” - można łączyć w różnych kombinacjach, podobnie jak łączą się neurony w mózgu, aby rozwiązywać różne problemy. Choć są jednokomórkowcami, współpracują ze sobą jak komórki w organizmie wielokomórkowym.

W typowym, elektronicznym komputerze informacja zapisywana jest w systemie dwójkowym, jako zera i jedynki, którym odpowiadają napięcia niskie bądź wysokie. Baktoneurony używają natomiast trzech substancji chemicznych – ich obecność lub brak reprezentują jedynki albo zera.

Kultury baktoneuronów działają jak jednowarstwowa sztuczna sieć neuronowa. Taka architektura jest także podstawą działania dużych modeli językowych, takich jak ChatGPT, jednak w ich przypadku wykorzystywane są dziesiątki, czy nawet setki warstw.

Poszczególne bakterie mają długość zaledwie 2 do 5 mikrometrów, a ich „zasilanie” ma charakter chemiczny. Zbudowane z nich układy mogą być dużo mniejsze niż w przy elektronicznych odpowiednikach. Jako że bakterie potrafią się rozmnażać, można by je „produkować” w ogromnych ilościach i przy niskich kosztach.

Na razie tego rodzaju biologiczne komputery są w stanie na przykład wykrywać liczby pierwsze (w zakresie od 0 do 9), identyfikować samogłoski (wśród liter od A do L), fluoryzując na zielono lub czerwono, czy też obliczać maksymalną liczbę kawałków, na które można pokroić pizzę używając tylko prostych cięć.(PAP)

Paweł Wernicki

pmw/ bar/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera