W ostatnich 60 latach światowa produkcja żywności stale rosła - wynika z nowych analiz opublikowanych w PLOS ONE. Autorzy badania zastrzegają jednak, że przyszłe bezpieczeństwo żywności - wobec zwiększania się liczby mieszkańców Ziemi - będzie wyzwaniem.
Według różnych prognoz do roku 2050 Ziemię zamieszkiwać będzie niemal 10 miliardów ludzi. Produkcja rolnicza, która pozwoli wyżywić tę pęczniejącą populację, stanie się kwestią coraz bardziej kluczową. W ostatnich 60 latach duża część wzrostu - jeśli chodzi o produkcję żywności - była pochodną postępu technologicznego - powszechnego rozwoju i wykorzystania nowych odmian roślin uprawnych.
Autorzy części badań sugerują jednak, że wzrost wyhamował, zaś poziom produkcji ustabilizował się. To powinno budzić niepokoje dotyczące przyszłej dostępności żywności, zwłaszcza w krajach rozwijających się i ubogich, a zarazem o największym przyroście naturalnym - sugerują.
W ramach nowego badania naukowcy opracowali wystandaryzowane środki oceny produkcji i wielkości plonów 144 roślin uprawnych, zajmujących 98 proc. ziemi uprawnej na świecie. Środki takie pozwalają badaczom i politykom porównywać produktywność rolniczą w różnych krajach i regionach. Naukowcy stwierdzili, że w ostatnich sześciu dekadach nie doszło do zauważalnego spowolnienia globalnego wzrostu plonów rolniczych. I choć obserwowano spowolnienia wybranych upraw - albo spowolnienia dotyczące regionów czy krajów - to były one kompensowane wzrostem w innych obszarach. Ich odkrycia wskazują na to, że plony zwiększały się w skali roku w tempie odpowiadającym ok. 33 kg pszenicy z hektara.
Wyniki tego badania mogą się wydawać uspokajające z perspektywy globalnego zaopatrzenia w żywność. Naukowcy ostrzegają jednak, że zrównoważona produkcja żywności i dostępność żywności będą stanowić coraz większe wyzwanie dla globalnego bezpieczeństwa żywności. Podkreślają, że te niepokoje nie są bezzasadne zwłaszcza wobec coraz większych zmian klimatu, a także wzrostu zapotrzebowania na żywność z powodu zwiększania się liczby ludzi na świecie i wzrostu dochodów.
Autorzy analiz, John Baffes z Banku Światowego i Xiaoli Etienne z University of Idaho (USA), swoje wyniki przedstawili w piśmie PLOS ONE (DOI 10.1371/journal.pone.0313088)). (PAP)
zan/ agt/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.