Odżywcza bomba zamiast „pustego”, preparowanego ryżu

Naukowcy ulepszyli proces preparowania ziaren, który pozwala uzyskać o wiele bardziej odżywczą formę “dmuchanego” ryżu – trzy razy bogatszą w białka, i zawierającą mnóstwo innych, dobrych dla zdrowia związków. Taki ryż nadaje się jako składnik płatków śniadaniowych, zdrowych przekąsek i batoników.

Wyniki badania, dzięki któremu powstała technologia produkcji tego ryżu, opisano w "Journal of Agricultural and Food Chemistry".

Jak tłumaczą autorzy publikacji, Syed S.H. Rizvi z Cornell University i jego współpracownicy, produkowany obecnie “dmuchany” ryż powstaje przy użyciu pary wodnej, pod działaniem wysokiej temperatury i ciśnienia. Sam proces produkcji jest bardzo prosty, ale temperatura może pozbawiać ryż jego wartości odżywczych.

Naukowcy próbowali uniknąć takich strat i tak zorganizować proces produkcji, by w czasie jego trwania wzbogacać ryż w białko i inne związki. Proces preparowania ryżu upodobnili do tego, jaki umożliwia produkcję kawy bezkofeinowej. W procesie tym ważną rolę gra dwutlenek węgla o ściśle określonej temperaturze i ciśnieniu.

Zdaniem autorów publikacji, stosując ten proces można uzyskać preparowany ryż nie tylko bardzo chrupki, ale też zawierający trzy razy więcej białka i nawet osiem razy więcej zdrowego błonnika, niż ma dostępny w sprzedaży, dmuchany ryż. Zawiera też wapno, żelazo, cynk i inne mikroelementy, których w zwykłym ryżu dmuchanym po prostu brakuje.

Nowy ryż "idealnie nadaje się do zjadania w postaci płatków śniadaniowych, przekąsek i do produkcji batoników, które mogłyby być zdrową przekąską w szkolnych sklepikach i na stołówkach" – sugerują naukowcy w swojej publikacji. (PAP)

zan/ mrt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera