Produkty z zielonymi etykietkami są uważane zdrowsze

Nawet mało wartościowe pod względem odżywczym towary mogą sprawiać wrażenie zdrowych, jeśli są opatrzone etykietką w zielonym kolorze - zawiadamia czasopismo "Health Communication".

Naukowcy z Cornell University (USA) odkryli, że badani konsumenci postrzegają batoniki posiadające na opakowaniu tabelkę kaloryczną koloru zielonego za zdrowsze niż te z czerwoną etykietką, nawet jeśli w rzeczywistości zawierają tyle samo kalorii.

Szczególnie wrażliwe na oddziaływanie koloru umieszczonego w tle informacji o składnikach odżywczych produktu są osoby, dla których zdrowe odżywianie stanowi ważny element codziennego życia.

"Wyniki naszego badania sugerują, że kolor tabeli kalorycznej może mieć wpływ na to, czy ludzie postrzegają jedzenie jako zdrowe, bez względu na faktycznie widniejące na etykiecie informacje, np. zawartość kalorii" - mówi Jonathon Schuldt, jeden z badaczy. (PAP)

ooo/ tot/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera