Na ewolucję pingwinów i waleni wpłynęło ochłodzenie klimatu

Pojawienie się czapy lodowej w Antarktyce przed 30 mln lat wpłynęło w zdecydowany sposób na ewolucję pingwinów i waleni – informują naukowcy na łamach tygodnika „Science”.

Ocean wokół Antarktydy to dziś ważne środowisko bioróżnorodności i obiegu węgla. Początki tego ekosystemu sięgają około 33.6 mln lat temu.

Zdaniem badaczy, to właśnie wtedy nastąpiły kluczowe zmiany w ewolucji większych organizmów, takich jak pingwiny i walenie. Zmiany te doprowadziły do tego, że zwierzęta te wyglądają tak jak dzisiaj.

Naukowcy z międzynarodowego zespołu – m.in. ze Stanów Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii, Niemiec, Norwegii i Holandii - analizowali warstwy osadowe pobrane w formie rdzeni z dna morskiego u wybrzeży Antarktydy. Sięgały one na głębokość prawie kilometra. Dzięki nim uzyskano wartościową wiedzę na temat odległej przeszłości geologicznej i klimatycznej tych stron.

Rekonstrukcja klimatu była możliwa w dużej mierze dzięki glonom bruzdnicom, których szczątki zachowały się w warstwach osadowych.

Z badań wynika, że rośliny podzwrotnikowe porastały Antarktykę około 53 mln lat temu. W ciągu następnych 20 mln lat globalny klimat stopniowo ochładzał się. Około 33.6 mln lat temu we względnie krótkim czasie Antarktykę pokryła olbrzymia czapa lodowa.(PAP)

krx/ jjj/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • 06.05.2024 EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

    USA/Pierwszy załogowy lot statku Starliner odwołany

  • Chile/ Rozpoczęło pracę najwyżej położone obserwatorium astronomiczne

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera