Nauka dla Społeczeństwa

02.05.2024
PL EN
27.01.2015 aktualizacja 27.01.2015

Buraki poprawiają wydolność u pacjentów z POChP

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Bogaty w azotany sok z buraków może poprawiać wydolność wysiłkową pacjentów z przewlekłą obturacyjną chorobą płuc (POChP) - wykazały badania naukowców z Wake Forest University w USA , opublikowane w piśmie "Nitric Oxide: Biology and Chemistry".

W badaniach wzięło udział 15 pacjentów z POChP (12 mężczyzn i 3 kobiety). Testy polegały

na ćwiczeniach na stacjonarnym rowerze treningowym, przy czym połowa osób 2,5 godziny

wcześniej piła około 85 gramów soku z buraków, a druga połowa napój śliwkowy

(zawierający podobną ilość węglowodanów, cukrów i tłuszczów, jednak nie zawierający

żadnych azotanów).

Osoby, które przed wysiłkiem spożywały sok z czerwonych buraków były w stanie ćwiczyć

dłużej oraz miały niższe ciśnienie tętnicze w czasie i po wysiłku.

Przewlekła obturacyjna choroba płuc ogranicza przepływ powietrza przez drogi oddechowe,

powodując m.in. duszności, świszczący oddech i kaszel, które utrudniaja codzienną

egzystencję. Samo wejście po schodach sprawia, że chorzy mają problemy ze złapaniem

oddechu. W wyniku tego ograniczają czynności wysiłkowe, mniej się ruszają, a przez to

stopniowo tracą sprawność fizyczną.

"Jedną z korzyści płynących z ćwiczeń jest to, że pozytywne efekty motywują do kontynuacji.

Dlatego sok z buraków może przyczynić się do tego, że pacjenci z POChP będą bardziej

aktywni fizycznie i ich zdrowie ulegnie poprawie" - mówi autor badań Michael Berry,

dodając, że badania będą kontynuowane. (PAP)

koc/jjj/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024