Azotany z buraków zwiększają siłę mięśni podczas ćwiczeń

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Azotany obecne w diecie, na przykład w soku z buraka, znacznie zwiększają siłę mięśni podczas ćwiczeń – potwierdza badanie, które publikuje pismo “Acta Physiologica”.

Naukowcy z brytyjscy z University of Exeter wraz z badaczami z amerykańskich Narodowych Instytutów Zdrowia oraz University of Queensland w Australii śledzili dystrybucję w organizmie jonów azotanowych (NO3) przyjmowanych drogą doustną. Z badań wynika, że azotany mogą być w mięśniach źródłem tlenku azotu, który korzystnie wpływa na prace mięśni szkieletowych. Są one obecne w dużych ilościach na przykład w soku z buraków.

Przebadano 10 zdrowych ochotników, którym w jednej części doświadczenia podawano azotan potasu, a w drugiej zażywali placebo w postaci chlorku potasu (czyli zwykłą sól). Azotan potasu był wyznakowany izotopem azotu 15N. Biopsję mięśni wykonywano na początku doświadczenia, godzinę i trzy godziny po spożyciu azotanu potasu oraz tuż po zakończeniu intensywnego, około pięciominutowego ćwiczenia angażującego mięsień czworogłowy uda (jest zaangażowany m.in. w prostowanie kolana). Analizowano również próbki śliny, krwi i moczu.

Okazało się, że godzinę oraz trzy godziny po spożyciu azotanu potasu poziom jonów azotanowych rósł w mięśniach szkieletowych. Natomiast ćwiczenia spowodowały spadek stężenia tego związku. Naukowcy wykazali też, że siła mięśni w czasie ćwiczeń wzrosła o 7 proc., gdy pacjenci byli po zażyciu azotanu sodu, w porównaniu do siły mięśni po zażyciu placebo. Mierzono to na podstawie momentu obrotowego mięśni.

“To badanie dostarcza dowodów na to, że poziom azotanów w mięśniach jest ważny dla wydajności ćwiczeń, prawdopodobnie dlatego, że jest źródłem tlenku azotu” – skomentowała współautorka pracy dr Barbora Piknova z Narodowych Instytutów zdrowia. Tlenek azotu zwiększa m.in. produkcję energii przez mitochondria komórkowe. Poprawia też mikrokrążenie w mięśniach.

Zdaniem badaczki te wyniki mogą mieć znaczenie również dla badań nad chorobami neuromięśniowymi czy metabolicznymi związanymi z niedoborami tlenku azotu.

Publikację źródłową można znaleźć tutaj.  (PAP)

Autorka: Joanna Morga

jjj/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Specyficzne szczepy bakterii E. coli - przyczyną raka jelita grubego

  • Fot. Adobe Stock

    Od obrazów do neuronów, czyli seans filmowy w mózgu

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera