Sukces życiowy zależy od kilku cech osobowości

Osoby, które posiadają więcej określonych cech osobowości, mają większą szansę na zachowanie dobrego zdrowia psychicznego i fizycznego w późniejszym wieku – czytamy na łamach „PNAS”.

U 8 tys. ochotników w wieku co najmniej 52 lat, naukowcy z University College London (W. Brytania) zmierzyli natężenie cech osobowości takich, jak poczucie kontroli, optymizm, stabilność emocjonalna, sumienność i samozaparcie, a uzyskane rezultaty odnieśli do sytuacji życiowej badanych – ich stanu zdrowia, wskaźników dobrobytu, relacji społecznych, itp.

Ustalili, że im więcej powyższych cech posiadali uczestnicy, tym lepiej radzili sobie w życiu.

"Żaden atrybut nie był ważniejszy niż inne. Efekt zależał raczej od kumulacji tych cech" – zaznacza jeden z badaczy, prof. Andrew Steptoe.

Badanie (http://www.pnas.org/content/early/2017/04/07/1616011114) pokazało, że osoby dysponujące wyróżnionymi cechami posiadały bardziej stabilną sytuację finansową, były bardziej zaangażowane w życie społeczne i lepiej oceniały swoją kondycję fizyczną i psychiczną.

Dzięki obiektywnym pomiarom stwierdzono, że posiadały one niższe stężenie cholesterolu i białka C-reaktywnego (wskaźnika stanu zapalnego) w organizmie oraz mniej tłuszczu nagromadzonego w okolicy brzucha - co oznacza, że były mniej narażone na występowanie różnych chorób, w tym chorób metabolicznych i układu krążenia. W dodatku uzyskiwały lepsze wyniki w teście szybkości chodzenia.

Ta grupa badanych miała też mniej objawów depresyjnych, czuła się mniej osamotniona i częściej angażowała się w wolontariat.

"Byliśmy zaskoczeni ilością procesów – ekonomicznych, społecznych, psychologicznych, biologicznych i zdrowotnych – które były powiązane z tymi cechami osobowości. Nasze badanie sugeruje, że wzmacnianie i podtrzymywanie tych cech w dorosłym życiu może sprzyjać zachowaniu dobrego zdrowia i samopoczucia w późniejszym wieku" – podsumowuje prof. Steptoe. (PAP)

ooo/ zan/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera