Doustne przyjmowanie bakterii Hafnia alvei dwa razy dziennie przez 3 miesiące poprawiło skuteczność odchudzania w grupie otyłych osób – ogłoszono podczas odbywającej się w Paryżu konferencji „Concentrating on Microbiota”.
Wcześniejsze badania przeprowadzone przez zespól Pierre'a Déchelotte'a z Rouen College Hospital we Francji sugerują, że doustne podawanie bakterii jelitowej Hafnia alvei pomaga myszom z nadwagą ograniczyć masę ciała.
Bakterie te wytwarzają cząsteczkę zwaną ClpB, która naśladuje hormon alfa-MSH o działaniu zmniejszającym apetyt.
Teraz naukowcy odkryli, że podobne działanie bakteria wykazuje u osób, które są otyłe. 212 biorącym udział w badaniach osobom z wskaźnikiem masy ciała BMI (świadczącym o otyłości) wskazano metody zmniejszenia spożycia kalorii o jedną piątą przez okres 3 miesięcy oraz odpowiednie ćwiczenia fizyczne.
W ciągu trzech miesięcy mniej więcej połowa uczestników badania brała dodatkowo kapsułkę zawierającą H. alvei dwa razy dziennie. Pozostali przyjmowali placebo (także dwa razy dziennie). Osoby w każdej grupie miały podobny wiek i wagę początkową.
Wśród osób, które przyjmowały probiotyk, 55 proc. straciło nie mniej niż 3 proc. swojej masy ciała, w przeciwieństwie do 41 proc. osób przyjmujących placebo.
W przypadku osób, które były otyłe, 3 proc. utrata masy ciała wiąże się z obniżonym ryzykiem cukrzycy typu 2 i problemów z sercem.
Naukowcy odkryli, że w grupie przyjmującej probiotyk znacznie obniżyły się poziomy cukru we krwi w porównaniu z grupą biorącą placebo. To zmniejszyło ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Żaden z badanych nie miał cukrzycy typu 2.
Comiesięczne ankiety wykazały ponadto, że osoby, które przyjmowały probiotyk, miały mniejszy apetyt po dwóch i trzech miesiącach od eksperymentu - w przeciwieństwie do tych, którym podawano placebo.
Chociaż nie są znane różnice w spożywaniu posiłków pomiędzy grupami, osoby przyjmujące probiotyk mogły jeść znacznie mniej ze względu na wywołane przez H. alvei uczucie pełności.
Naukowcy nie mogą również wykluczyć wpływu bakterii na rozkład tłuszczów.(PAP)
Autor: Paweł Wernicki
pmw/ zan/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.