Fot. Adobe Stock

Oliwa może chronić przed śmiertelną demencją

Naukowcy zauważyli, że osoby, które regularnie spożywają naturalną oliwę z oliwek, są mniej zagrożone śmiercią z powodu demencji. Przeprowadzili oni pierwsze badanie, które sprawdziło tę zależność.

  • Fot. Fotolia

    Polscy naukowcy odkryli nowe właściwości oleaceiny - składnika oliwy z oliwek

    Naukowcy z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego odkryli nowe właściwości oleaceiny – występującej w oliwie z oliwek substancji, która może zapobiegać udarowi mózgu i zawałowi serca. Wyniki ich badań zostały opublikowane w międzynarodowym czasopiśmie „Phytomedicine”.

  • Świat

    Wiemy już, w jaki sposób oliwa z oliwek działa przeciwmiażdżycowo

    Oliwa z oliwek zawdzięcza przeciwmiażdżycowe działanie polifenolowi o nazwie hydroksytyrozol, który działa przeciwutleniająco – wykazały badania chilijskich badaczy opublikowane przez „Lipids in Health and Disease”.

  • Tłocznia oliwy z Chhim w Libanie (fot. T. Szmagier/copyright Centrum Archeologii Śródzienomorskiej UW)

    Starożytne prasy oliwne w internecie

    Powstała internetowa baza danych, dotycząca instalacji służących do wytwarzania oliwy z okresu rzymskiego i bizantyjskiego z terenu Syro-Palestyny. Jej autorem jest dr hab. Tomasz Waliszewski, dyrektor Centrum Archeologii Śródziemnomorskiej UW.

  • Fot. Fotolia

    Składnik oliwy z oliwek zabija komórki nowotworowe

    Oleokantal, związek występujący w oliwie z oliwek, likwiduje wiele rodzajów komórek nowotworowych, nie naruszając przy tym zdrowych komórek - informują naukowcy z Uniwersytetu Rutgersa w USA. Ich wnioski publikuje pismo "Molecular and Cellular Oncology".

  • Fot. Fotolia

    Składnik oliwy z oliwek zabija komórki nowotworowe

    Oleokantal, związek występujący w oliwie z oliwek, likwiduje wiele rodzajów komórek nowotworowych, nie naruszając przy tym zdrowych komórek - informują naukowcy z Uniwersytetu Rutgersa w USA. Ich wnioski publikuje pismo "Molecular and Cellular Oncology".

  • Oliwa z oliwek zapewnia największe poczucie sytości

    Aromaty zawarte w oliwie z oliwek sprawiają, że jest ona najbardziej sycąca spośród różnych rodzajów tłuszczy - donosi Uniwersytet Techniczny w Monachium na swojej stronie internetowej.

  • Fot. Fotolia

    W Izraelu odkryto dużą wytwórnię oliwy sprzed 1400 lat

    Podczas prac wykopaliskowych w środkowym Izraelu archeolodzy odkryli pozostałości wytwórni oliwy sprzed około 1400 lat – informuje serwis internetowy Israel National News.

Najpopularniejsze

  • fot. Ludka Tomala, wygenerowane przez AI

    Podręczniki do poprawy: Monogamia nie jest fundamentalną cechą w fizyce kwantowej

  • Akcja: autoryzacja

  • Laureat Nagrody Nobla: zbliżamy się do granic możliwości ludzkiego organizmu

  • Bartłomiej Krawczyk: zaraźliwy jak wulkan

  • Kryptobioza niesporczaków, czyli jak wyschnąć na wiór i przeżyć - badania UAM

  • Źródło: Adobe Stock

    Klimatolodzy ostrzegają: zmiana atlantyckich prądów może katastrofalnie pogłębić zmiany klimatyczne

  • Meksyk/ Archeolodzy znaleźli ponad 6 tys. budowli cywilizacji Majów

  • Poznano mechanizm choroby Huntingtona

  • UE/ Emisje gazów cieplarnianych w UE spadły o 8 proc., głównie dzięki energii odnawialnej

  • Badania: test stania na jednej nodze dobrze określa stan zdrowia i ryzyko zgonu u osób 50+

Źródło: Muzeum Historii Ziemi Kamieńskiej

Zachodniopomorskie/ Arabski dirham odnaleziony podczas remontu dworu w Trzebieszewie

Część wczesnośredniowiecznego arabskiego dirhama znaleziono podczas remontu starego dworu w Trzebieszewie. Obecność arabskich monet na ziemiach polskich świadczy o dość dużej wymianie handlowej między Słowianami a Bliskim Wschodem - poinformowało Muzeum Historii Ziemi Kamieńskiej.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera