Fot. Adobe Stock

Ekspert: ponad 90 proc. 18-latków w naszym kraju ma próchnicę

Już u trzylatków wskaźnik próchnicy wynosi około 40 procent. Potem jest już tylko gorzej: ponad 90 proc. 18-latków ma próchnicę - ostrzega dr n. med. Maciej Nowak. Zaznacza, że częstym problemem są też choroby dziąseł i przyzębia.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Zidentyfikowano nowy gatunek bakterii odpowiedzialnych za próchnicę

    Gatunek bakterii o nazwie Selenomonas sputigena może odgrywać główną rolę w powodowaniu próchnicy - poinformowali naukowcy na łamach "Nature Communications”.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Fluoryzacja wody nie szkodzi środowisku a skutecznie zapobiega próchnicy

    Ślad środowiskowy fluoryzacji wody jest najniższych spośród wszystkich metod zapobiegania próchnicy zębów - wykazali naukowcy z Wlk. Brytanii.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Nowy żel uchroni nas przed próchnicą?

    Chińscy specjaliści opracowali żel, który ma pobudzać szkliwo do samoregeneracji, co może chronić przed próchnicą, a w przyszłości sprawić, że nie będzie potrzebne borowanie zębów. Pisze o tym „Science Advances”.

  • Fot. Fotolia
    Zdrowie

    Naukowcy: nadmiar komputerów to większy problem z próchnicą

    Młodzież, która zbyt dużo czasu spędza przed komputerem ma więcej ubytków i częstsze problemy z chorobami przyzębia np. z krwawieniem dziąseł - wynika z analiz naukowców WUM i UKSW, którzy przebadali ponad 1,6 tys. polskich 18-latków. To pierwsze takie badania w Europie.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Potwierdzono związek pomiędzy biernym paleniem i próchnicą u dzieci

    Narażenie na wdychanie dymu tytoniowego ma związek ze zwiększoną liczbą przypadków próchnicy - ustalili naukowcy podczas badania dzieci i niemowląt. Wyniki przedstawili w "British Medical Journal".

  • Fot. Fotolia

    Próchnica - choroba miliardów

    Ponad 2,4 miliarda ludzi ma całym świecie cierpi na nieleczoną próchnicę zębów stałych – informuje „Journal of Dental Research”.

  • Zmiana diety ludzi posłużyła bakteriom próchnicy

    Zmiana diety ludzi od epoki kamienia po dziś sprawiła, że bakterie żyjące w naszych ustach są coraz mniej zróżnicowane i że przewagę zyskały szczepy wywołujące próchnicę. Mówią o tym analizy DNA bakterii z prehistorycznego kamienia nazębnego, opisane w "Nature Genetics".

Najpopularniejsze

  • 11.09.2024. Wiceprezes Polskiej Akademii Nauk prof. dr hab. Dariusz Jemielniak. PAP/Rafał Guz

    Wiceprezes PAN: potrzebne czytelniejsze definicje czasopism drapieżnych

  • Projekt rozporządzenia ministra nauki ws. wykazu czasopism naukowych - do konsultacji

  • Neolityczną ceramikę i kolekcję europejskich monet odkryto we Wdeckim Parku Krajobrazowym

  • Dzieci pomogły naukowcom policzyć duńskie niesporczaki

  • Prof. Kistryn o rozporządzeniu MNiSW: zbyt mało miejsca poświęcono monografiom

  • Fot. Adobe Stock

    COP29/ Szefowa WMO: 2024 rok będzie najgorętszy w historii

  • Od obrazów do neuronów, czyli seans filmowy w mózgu

  • Specyficzne szczepy bakterii E. coli - przyczyną raka jelita grubego

  • Odkryto dziesiątki nowych genów związanych z rwą kulszową

  • Wirusy mają wpływ na magazynowanie węgla w glebie

Robotnica Formica polyctena. Fot. Marcin Szot

Kopce mrówek leśnych to "wyspy środowiskowe" dla grzybów

Leśne mrowiska mogą być "wyspami środowiskowymi" dla grzybów - twierdzą naukowcy z Ogrodu Botanicznego i Wydziału Biologii UW, którzy w kopcach mrówki ćmawej odkryli obecność specyficznego zespołu grzybów, innych niż w okolicznej ściółce leśnej. Obecność mrowisk może więc sprzyjać lokalnemu zwiększeniu bioróżnorodności.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera