Fot. Adobe Stock

Badacze opracowali metodę tworzenia foie gras bez przymusowego karmienia

Naukowcy opracowali nowy proces, który tworzy odpowiednik foie gras, wykorzystując wątrobę i tłuszcz normalnie hodowanego ptactwa. O ich pracy informuje pismo „Physics of Fluids“.

  • Fot. Adobe Stock
    Popularyzacja

    Ekspert: w przyszłości będziemy jedli mięso z drukarki

    Trójwymiarowy druk może stać się z czasem jednym z filarów produkcji żywności – uważa Marcin Popielarz, jeden z patronów wystawy „CLEVERFOOD. For everyone” w Centrum Nauki Experyment w Gdyni, poświęconej zdrowemu i zrównoważonemu podejściu do żywienia.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Więcej dwutlenku węgla w atmosferze to więcej gorszej żywności

    Rosnący poziom dwutlenku węgla w atmosferze w złożony sposób wpłynie na wzrost roślin, plony i globalne dostawy żywności - informują naukowcy na łamach pisma „Engineering”.

  • 26.02.2025. PAP/Marian Zubrzycki
    Zdrowie

    Dietetyczka: w tłusty czwartek lepiej kupić pączki w piekarni niż w markecie

    Pączek pączkowi nierówny – te z dobrej piekarni mają lepszy skład niż marketowe odpowiedniki, które często zawierają sztuczne dodatki i utwardzone tłuszcze - powiedziała dietetyczka kliniczna Katarzyna Lisiecka. Dietetycy podkreślają, żeby w tłusty czwartek świadomie wybierać pączki.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Ludzie wybieraliby roślinne alternatywy mięsa, gdyby ich cena była niższa

    Ludzie chętniej wybierają mięso niż jego roślinne alternatywy, ale tylko do momentu, kiedy te drugie są droższe lub w podobniej cenie - ustalili badacze z Uniwersytetu Marcina Lutra w Halle-Wittenberg.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Dieta sokowa może zaszkodzić już po trzech dniach

    Dieta oparta na pozbawionych błonnika sokach może szybko zwiększać liczbę związanych ze stanem zapalnym bakterii w jelitach, a zwłaszcza w ustach – informuje pismo „Nutrients”.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Norwegia/ Według badaczy ryby mrożone są lepsze od sprzedawanych jako świeże

    Naukowcy z Trondheim i Tromsoe na północy Norwegii uznali, że ryby sprzedawane w sklepach spożywczych jako świeże ustępują jakością, smakiem, wartościami odżywczymi tym głęboko zamrożonym. Nie mają wątpliwości, że mrożone są lepsze i dla zdrowia, i dla portfela.

  • 14.03.2019. Centrum Nauki Experyment w Gdyni. PAP/Rafał Guz
    Popularyzacja

    Od soboty wystawa CLEVERFOOD w Centrum Nauki Experyment

    Jak wygląda globalna sieć żywnościowa i jakie przeszkody trzeba pokonać, by zapewnić światu dostęp do żywności - to tematy wystawy CLEVERFOOD, która 1 lutego zostanie otwarta w Centrum Nauki Experyment w Gdyni. Ekspozycja promuje uczciwe, zdrowe i zrównoważone podejście do żywności.

  • Fot. Adobe Stock
    Popularyzacja

    Wystawa CLEVERFOOD for everyone od 1 lutego

    1 lutego w Centrum Nauki Experyment w Gdyni rozpocznie się wystawa CLEVERFOOD for everyone - promująca uczciwe, zdrowe i zrównoważone podejście do żywności. Różnorodne, interaktywne stanowiska będą prezentowały liczne związane z żywnością wyzwania dzisiejszego świata.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Walka z marnowaniem żywności jest na razie przegrana

    Obecna polityka nie wystarcza, aby ograniczyć problem marnowania żywności, a opieranie jej na recyklingu i kompostowaniu nie pomaga, ale tworzy jeszcze więcej problemów - informuje „Nature Food”.

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Wybitni matematycy nagrodzeni przez Polskie Towarzystwo Matematyczne za 2024 r.

  • Głazy narzutowe w podaniach i w nauce; co olbrzymy przyniosły nam zza Bałtyku

  • Jak samce kosa tworzą samicom krajobraz strachu

  • Dowcipnisie, kawalarze, psotnice - psychologowie rozpracowują rolę humoru w autoprezentacji

  • Uczelnie i naukowcy w poszukiwaniu furtek w prawie zamówień publicznych

  • 02.07.2024  EPA/Orlando Barria

    USA/ Meteorolodzy ostrzegają przed nadchodzącym sezonem groźnych huraganów

  • Sonda Gaia zakończyła działanie

  • Po raz pierwszy zaobserwowano zorze na Neptunie

  • Guma do żucia uwalnia mikroplastik

  • Stłuszczenie wątroby zwiększa ryzyko zgonu z powodu różnych chorób

Fot. Adobe Stock

Uczelnie i naukowcy w poszukiwaniu furtek w prawie zamówień publicznych

Choć w prawie zamówień publicznych jest wiele ułatwień dla prowadzących badania naukowców, w praktyce rzadko korzystają oni z tych dróg na skróty. A to oddala prowadzenie badań w czasie, dlatego środowisko akademickie od lat apeluje o zmiany.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera