Fot. Adobe Stock

Żywność ultraprzetworzona ma związek ze stanem zapalnym

Wysokie spożycie żywności ultraprzetworzonej związane jest z ogólnoustrojowym stanem zapalnym – informuje „The American Journal of Medicine”.

  • Adobe Stock
    Świat

    Dodatki do żywności mogą szkodzić jelitom

    Dodatki do żywności, w tym sztuczne barwniki czy słodziki, mogą nasilać stany zapalne w jelitach - wynika z przeglądu badań naukowych na zwierzętach, o którym informuje czasopismo „The FASEB Journal”.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Niskoprzetworzona dieta odchudza skuteczniej niż ultraprzetworzona - przy tej samej kaloryczności

    Niskoprzetworzona dieta odchudza skuteczniej niż ultraprzetworzona, przy tej samej kaloryczności - wynika z małego badania. Zdaniem naukowców stopień przetworzenia żywności - niezależnie od liczby kalorii czy zawartości tłuszczu, cukru i soli - może być kluczowy dla stanu zdrowia i masy ciała.

  • Fot. Adobe Stock
    Zdrowie

    Dietetyczka: ultraprzetworzona żywność wpływa na ciało i umysł

    Nadmierne spożycie ultraprzetworzonej żywności może mieć negatywny wpływ na ciało i umysł – przestrzegła dietetyczka ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego, doktor nauk o zdrowiu Małgorzata Słoma-Krześlak.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Badanie: kontakt z reklamami niezdrowej żywności zwiększa dzienne spożycie kalorii u dzieci

    Nawet krótki, pięciominutowy kontakt z reklamami żywności określanej jako „śmieciowa” może sprawić, że dzieci i młodzież zjedzą w ciągu dnia znacznie więcej kalorii - wykazało randomizowane badanie zaprezentowane podczas Europejskiego Kongresu Otyłości w Maladze.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Po globalnej katastrofie ludzkość uratują miejskie farmy

    Według naukowców po poważnej światowej katastrofie miejskie i podmiejskie uprawy mogłyby wyżywić mieszkańców nawet średniej wielkości miast. Najlepsze rośliny to m.in. groch, buraki, szpinak i ziemniaki.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Badania: żywność ultraprzetworzona może zwiększać ryzyko przedwczesnego zgonu

    Spożywanie zbyt dużej ilości żywności ultraprzetworzonej (UPF) może zwiększać ryzyko przedwczesnego zgonu – sugerują badania w ośmiu krajach na świecie. Nie wiadomo jednak, z czym może to być związane: z używanymi w nich substancjami czy dlatego, że zawiera ona zbyt dużo tłuszczu, cukru i soli.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Badacze opracowali metodę tworzenia foie gras bez przymusowego karmienia

    Naukowcy opracowali nowy proces, który tworzy odpowiednik foie gras, wykorzystując wątrobę i tłuszcz normalnie hodowanego ptactwa. O ich pracy informuje pismo „Physics of Fluids“.

  • Fot. Adobe Stock
    Popularyzacja

    Ekspert: w przyszłości będziemy jedli mięso z drukarki

    Trójwymiarowy druk może stać się z czasem jednym z filarów produkcji żywności – uważa Marcin Popielarz, jeden z patronów wystawy „CLEVERFOOD. For everyone” w Centrum Nauki Experyment w Gdyni, poświęconej zdrowemu i zrównoważonemu podejściu do żywienia.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Więcej dwutlenku węgla w atmosferze to więcej gorszej żywności

    Rosnący poziom dwutlenku węgla w atmosferze w złożony sposób wpłynie na wzrost roślin, plony i globalne dostawy żywności - informują naukowcy na łamach pisma „Engineering”.

Najpopularniejsze

  • Adobe Stock

    Naukowiec bada, jak „odkliknąć” w mózgu PTSD

  • Badania polskiego Ig Noblisty: pochwała za inteligencję wzbudza chwilowy narcyzm

  • Entomolog: muszka owocówka to alkoholik

  • Dolnośląskie/ Biżuteria z chrząszczy w dziecięcej urnie sprzed ponad 2,5 tys. lat

  • USA/ Polski psycholog laureatem Ig Nobla za badanie efektów pochwał inteligencji narcyzów

  • Adobe Stock

    Ekspert: warto trenować zmysły smaku i zapachu; są kluczowe w codziennym funkcjonowaniu

  • Nowy lek szansą na bardziej precyzyjne leczenie depresji

  • Egipt/ Skradziona bransoletka sprzed 3 tys. lat została przetopiona

  • Samotność w dzieciństwie powiązana z ryzykiem demencji w przyszłości

  • Lek na cukrzycę i otyłość może pomóc w leczeniu uzależnienia od kokainy

Fot. Adobe Stock

Ekspert: babie lato ma kluczowe znaczenie dla przetrwania pająków

Unoszące się jesienią w powietrzu nitki pajęczyny, zwane babim latem, to efekt podróży młodych pająków szukających nowych siedlisk. Zjawisko to ma kluczowe znaczenie dla przetrwania gatunków, tym bardziej że współczesny krajobraz, poprzecinany drogami i miastami, utrudnia małym organizmom przemieszczanie się w inny sposób.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera