Fot. Adobe Stock

Dieta bogata w tłuszcze i cukier upośledza zdolności pamięciowe

Niezdrowa dieta bogata w tłuszcze, zwłaszcza nasycone, oraz w cukry - zwłaszcza proste, stosowane do słodzenia pokarmu - pogarsza zdolności poznawcze, w tym pamięć przestrzenną – wynika z badania, które publikuje pismo „International Journal of Obesity”.

  • Fot. Adobe Stock
    Zdrowie

    Ekspert o spożyciu cukru: potrzebna jest polityka, która wpływa na konsumentów i przemysł spożywczy

    Upodobanie do słodkości to prosta droga do otyłości, która zwiększa ryzyko ponad 200 chorób i zaburzeń. Dlatego ważna jest polityka państwa, która kształtuje zachowania konsumenckie, a przez to - działania przemysłu spożywczego - powiedział PAP prof. Paweł Bogdański.

  • Fot. Adobe Stock
    Zdrowie

    Ekspert: przeciętny Polak zjada dziennie tyle cukru, ile jest w cukiernicy

    Polacy zjadają coraz więcej cukrów prostych. Na jednego mieszkańca kraju przypada w ciągu roku ponad 45 kg cukru, a dziennie - 125 gramów, czyli mniej więcej tyle, ile zawiera cukiernica – powiedział PAP specjalista w dziedzinie leczenia otyłości prof. Paweł Bogdański.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    USA/ Podatek od napojów słodzonych cukrem wpłynął na zmianę postaw społecznych

    Wprowadzenie w niektórych miastach USA podatku od słodzonych napojów gazowanych nie tylko doprowadziło do spadku ich sprzedaży, ale też spowodowało znaczne zmiany w postrzeganiu takich napojów i ocenie ich wpływu na zdrowie - informuje pismo „BMC Public Health”.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Słodkie przekąski od czasu do czasu nie zaszkodzą sercu

    O ile systematyczne picie słodzonych napojów znacznie zwiększa ryzyko chorób układu krążenia, to okazjonalnie spożywane słodkie przekąski nie powinny zaszkodzić, a wręcz mogą być lepsze od całkowitej rezygnacji ze słodyczy - wynika z badań, o których informuje pismo „Frontiers in Public Health”.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Ograniczenie cukru w okresie płodowym i dzieciństwie zmniejsza ryzyko przewlekłych chorób

    Dzieci, którym w ciągu pierwszego tysiąca dni po poczęciu ograniczano spożycie cukru, w wieku dorosłym miały do 35 proc. niższe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 i do 20 proc. niższe ryzyko nadciśnienia tętniczego - poinformowało czasopismo „Science”.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Słodkie życie nietoperzy

    Najwyższy naturalnie występujący u ssaków poziom cukru we krwi odnotowano u odżywiających się nektarem nietoperzy z rodziny liścionosowatych. Badania nad fizjologią tych latających ssaków mogą pomóc lepiej zrozumieć cukrzycę i pomóc w jej leczeniu - informuje pismo „Nature Ecology & Evolution”.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Uboga w cukier zdrowa dieta to młodsze komórki

    Bogata w korzystne składniki i uboga w cukier dieta jest związana z niższym wiekiem biologicznym organizmu na poziomie komórkowym - ustalili badacze.

  • słodziki, Adobe Stock
    Świat

    Sztuczne słodziki zmieniają mikroflorę dwunastnicy

    Konsumpcja sztucznych słodzików ma związek z istotnymi zmianami w składzie mikroflory dwunastnicy oraz z poziomem związków wskazujących na stan zapalny w organizmie – wynika z badania, które publikuje czasopismo „iScience”.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Bezruch i cukier bardziej szkodzą mężczyznom

    Już krótkotrwałe ograniczenie ruchu i zwiększenie spożycia cukru pogarsza metaboliczne parametry i działanie tętnic, przy czym szczególnie cierpią mężczyźni. To wynik badania z udziałem młodych i zdrowych ochotników.

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Polacy sprawdzili, czy niski poziom lipoproteiny zwiększa ryzyko cukrzycy

  • Dyrektor Europejskiej Agencji Kosmicznej dla PAP: potrzebne przepisy dotyczące kosmosu

  • Czego potrzebują naukowcy, jeśli chodzi o zastosowanie wyników badań? - ankieta

  • Kosmiczna farmacja – w ramach polskiej misji naukowcy zbadają polimerowe "osłony" dla leków

  • EKG/ Minister nauki: przyszłość należy do tych, którzy chcą się uczyć cały czas

  • Fot. Adobe Stock

    Psychologowie: relacje ludzi ze sztuczną inteligencją rodzą poważne dylematy etyczne

  • Nawet do 17 proc. ziem uprawnych na świecie - skażone toksycznymi metalami ciężkimi

  • Naukowcy badają, jak wykorzystać grzybnię w betonie

  • USA/ Harvard pozywa administrację Trumpa za zamrożenie funduszy na badania

  • Francja/ Egiptolog odczytał nieznane dotąd teksty na obelisku na Placu Zgody

16.04.2025. Na zdjęciu dyrektor generalny Europejskiej Agencji Kosmicznej Josef Aschbacher podczas wywiadu dla Polskiej Agencji Prasowej, przed drugim dniem III Konferencji Bezpieczeństwa ESA na Zamku Królewskim w Warszawie. PAP/Radek Pietruszka

Szef ESA o odkrywaniu kosmosu: to wręcz niewiarygodne, ile robi Europa przy relatywnie niewielkich środkach

W rozmowie z PAP szef Europejskiej Agencji Kosmicznej (ESA) Josef Aschbacher ocenił, że "wręcz niewiarygodne" jest, jak dużo Europa robi w kwestii odkrywania przestrzeni kosmicznej przy "relatywnie niewielkich środkach", jakimi dysponuje. Jeśli jednak nie zwiększymy finansowania, uciekną nam największe talenty - wskazał.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera