Dieta śródziemnomorska wzbogacona o oliwę z oliwek lub orzechy obniża prawdopodobieństwo chorób układu krwionośnego, zawału serca i udaru mózgu o 30 proc. - zawiadamia "The New England Journal of Medicine".
Przez 5 lat naukowcy z Uniwersytetu Barcelońskiego i kilku innych ośrodków naukowych w Hiszpanii pilnowali, aby grupa osób zaangażowana w niniejsze badanie przestrzegała jednej z trzech zaproponowanych przez badaczy rodzajów diet: śródziemnomorskiej z dużą ilością oliwy z oliwek jako dodawanego tłuszczu, śródziemnomorskiej z zawartością orzechów włoskich, laskowych i migdałów lub diety opartej na potrawach o niskiej zawartości tłuszczu.
Badacze co tydzień dostarczali uczestnikom badania darmowe zapasy oliwy lub orzechów, a także dbali o zapewnienie im wystarczającej ilości informacji na temat zasad obowiązujących przy stosowaniu danej diety, przydatnych przepisów, a nawet list zakupowych.
Co 3 miesiące kontrolowano stan zdrowia badanych, aż po upływie pięciu lat można było ostatecznie stwierdzić, że dieta śródziemnomorska pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu i znacznie zmniejsza ryzyko występowania chorób układu krwionośnego, zawału mięśnia sercowego, czy wylewu w mózgu.
Okazało się, że dieta zawierająca oliwę z oliwek, jak i ta wykorzystująca orzechy były równie skuteczne w ochronie zdrowia. Dietę niskotłuszczową uznano za mniej efektywną.
Badanie było częścią dużego projektu PREDIMED (Prevencion con Dieta Mediterranea) realizowanego w Hiszpanii w latach 2003-2011 i skupiającego się na prozdrowotnym działaniu diety śródziemnomorskiej. (PAP)
ooo/ mrt/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.