Figura w kształcie jabłka zwiększa ryzyko niewydolności nerek

Osoby z tendencją do odkładania się tłuszczu w okolicach brzucha mogą być bardziej narażone na niewydolność nerek w porównaniu z "gruszkami", które tłuszcz gromadzą w udach, pośladkach i w okolicach bioder - wynika z badań opublikowanych przez "Journal of the American Society of Nephrology".

"Zaobserwowaliśmy, że ludzie z figurą typu jabłko, nawet zupełnie zdrowi i mający prawidłowe ciśnienie tętnicze, mają wyższe ciśnienie krwi w nerkach. Jest ono najgroźniejsze przy nadwadze lub otyłości" - mówi Arjan Kwakernaak z Uniwersytetu Groningen w Holandii.

Naukowcy przyjrzeli się pracy nerek 315 zdrowych osób i porównali dane z współczynnikiem WHR (ang. waist-to-hip ratio), otrzymywanym po podzieleniu obwodu talii przez obwód bioder. Współczynnik masy ciała (BMI) badanych wynosił średnio 24,9 (waga w normie).

Następnie wzięto pod uwagę współczynnik przesączania kłębuszkowego GFR (ang. glomerular filtration rate), za pomocą którego określa się ilość osocza przefiltrowanego przez kłębuszki nerkowe w jednostce czasu. Odzwierciedla on stan czynnościowy nerek. U zdrowej osoby wynosi on 80-120 ml/min.

Okazało się, że z każdym jednostkowym zwiększeniem WHR ilość przefiltrowanego osocza zmniejszała sie o 4 ml/min, co świadczy o wzroście ryzyka niewydolności nerek, a co za tym idzie także ryzyka chorób układu krążenia.(PAP)

koc/ tot/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera