Ślimaki uziemione przez dwutlenek węgla

Ślimakom muszlowym coraz trudniej uciec przed drapieżnikami. Powodem są nadmierne emisje dwutlenku węgla, które upośledzają umiejętność skakania mięczaków – informuje magazyn „Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences”.

Naukowcy z James Cook University (Australia) przestrzegają, że działalność człowieka powodująca wzrost zawartości dwutlenku węgla w atmosferze oraz zakwaszanie oceanów wywiera niekorzystny wpływ na funkcjonowanie organizmów wodnych i może przyczynić się do poważnego zaburzenia sieci pokarmowych.

Badacze zaobserwowali, że dwutlenek węgla upośledza funkcjonowanie systemu nerwowego u ślimaków muszlowych, które wykorzystują umiejętność skakania do ucieczki przed drapieżnikami.

Dwutlenek węgla zaburza pracę receptora neuroprzekaźnikowego, który odpowiada u tych zwierząt za szybką reakcję w obliczu zagrożenia. Nieprawidłowa praca receptora opóźnia, bądź uniemożliwia podjęcie decyzji o wykonaniu ratującego życie skoku, a ślimaki stają się łatwym łupem dla stożków – drapieżnych ślimaków wstrzykujących swoim ofiarom paraliżujący jad.

Wcześniejsze badania wykazały, że także niektóre ryby ulegają podobnemu zjawisku upośledzenia działania systemu nerwowego.

„Ów receptor neuroprzekaźnikowy występuje powszechnie u wielu organizmów i wyewoluował dość wcześnie w królestwie zwierząt. Nasze badanie sugeruje, że nadmierne emisje dwutlenku węgla bezpośrednio wpływają na zachowanie morskich żyjątek, z których wiele stanowi składnik naszej diety” – mówi prof. Göran Nilsson z Uniwersytetu w Oslo (Norwegia).

Dr Sue-Ann Watson, główna autorka badania, podkreśla z kolei, że zmieniające się zachowania w relacjach drapieżnik-ofiara mogą poważnie zaburzyć konstrukcję oceanicznych sieci pokarmowych. (PAP)

ooo/ krf/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera