Fot. Adobe Stock

Naukowcy: fermentowane buraki i czerwona kapusta dobre dla cukrzyków

Wprowadzenie fermentowanych buraków i kapusty czerwonej do diety może być pomocne w profilaktyce chorób dietozależnych - wykazali naukowcy z Olsztyna. Dowiedli, że może też chronić przed przewlekłymi stanami zapalnymi w tych chorobach.

  • Fot. materiały prasowe UPP
    Technologia

    Poznańscy naukowcy opracowali recepturę lodów z brzydkich buraków

    Procedurę wytwarzania lodów z nienadających się do sprzedaży buraków ćwikłowych opracowali naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu (UPP). Podkreślają, że więdnące i zbyt brzydkie by trafić do sklepu buraki też mogą być źródłem witamin, przeciwutleniaczy i błonnika.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Azotany z buraków zwiększają siłę mięśni podczas ćwiczeń

    Azotany obecne w diecie, na przykład w soku z buraka, znacznie zwiększają siłę mięśni podczas ćwiczeń – potwierdza badanie, które publikuje pismo “Acta Physiologica”.

  • Fot. Fotolia

    Buraki poprawiają wydolność u pacjentów z POChP

    Bogaty w azotany sok z buraków może poprawiać wydolność wysiłkową pacjentów z przewlekłą obturacyjną chorobą płuc (POChP) - wykazały badania naukowców z Wake Forest University w USA , opublikowane w piśmie "Nitric Oxide: Biology and Chemistry".

  • Fot. Fotolia

    Białko z buraków może posłużyć do produkcji sztucznej krwi

    Odpowiadające ludzkiej hemoglobinie białko obecne w burakach cukrowych może posłużyć do produkcji sztucznej krwi – informuje serwis „Science News”.

Najpopularniejsze

  • 06.09.2024. PAP/Łukasz Gągulski

    Organizator zawodów łazików: nasze konkurencje są obecnie najtrudniejsze na świecie

  • Polski fotometr GLOWS gotowy do startu na satelicie NASA

  • Opublikowano mapy szlaków migracji łosi i żubrów na terenie Polski

  • Wiceminister Gzik: propozycja prezydenta Nawrockiego ws. funduszu z 5 mld zł na naukę - nierealna

  • Prezes PAN: Fundusz Rozwoju Technologii Przełomowych potrzebny, ale poczekajmy na szczegóły

  • Fot. Adobe Stock

    Biopaliwa można ulepszyć dzięki sztucznej inteligencji

  • Czechy/ Najstarsze szczątki praludzi można zobaczyć do 23 października w Pradze

  • Dieta śródziemnomorska obniża ryzyko choroby Alzheimera

  • Pożary lasów mogą znacznie zwiększyć lokalny wskaźnik śmiertelności

  • Webb zobrazował Mgławicę Motyl

Fot. Adobe Stock

Neurobiolog: nasze mózgi nie są w stanie nauczyć się wszystkiego w takim samym stopniu i czasie

Ambicją szkoły systemowej jest to, aby wszystkich nauczyć tego samego, w takim samym stopniu i takim samym czasie. Z perspektywy neurobiologicznej to się nie może udać, ponieważ nasze mózgi tak nie działają – podkreślił neurobiolog dr Marek Kaczmarzyk w dniu rozpoczęcia nowego roku szkolnego.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera