Fot. Adobe Stock

Otłuszczone mięśnie zwiększają ryzyko chorób serca

Tłuszcz śródmięśniowy zwiększa ryzyko poważnych chorób serca, niezależnie od masy ciała – informuje pismo „European Heart Journal”.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Od ćwiczenia mięśni rosną neurony

    Biochemiczne i fizyczne efekty treningu mieśni mogą korzystnie wpływać na układ nerwowy – potwierdzają nowe badania opublikowane w „Advanced Healthcare Materials”.

  • Fot. Adobe Stock
    Technologia

    Elektrostymulacja mięśni pomoże w domowej rehabilitacji zwierząt

    Opaskę ortopedyczną do elektrostymulacji mięśni zwierząt – w tym koni, psów lub kotów potrzebujących fizjoterapii opracowali studenci z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Urządzenie ma umożliwić opiekunom czynny udział w rehabilitacji podopiecznych – pod kontrolą weterynarza, ale w miejscu ich przebywania.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Ustalono, dlaczego podczas infekcji tracimy mięśnie oraz tłuszcz

    To limfocyty T odpowiadają za to, że w czasie infekcji organizm pozbywa się tkanek mięśniowej i tłuszczowej. Jest to proces przynoszący organizmowi pewne korzyści - informuje czasopismo „Cell Reports”.

  • Dusseldorf, Niemcy: Lucy - Australopithecus afarensis, fot. Adobe Stock
    Świat

    Prababka Lucy potrafiła stanąć prosto

    Już 3,2 mln lat temu australopiteki potrafiły przyjąć postawę wyprostowaną – dowodzą badania najsłynniejszego szkieletu, znanego jako Lucy. Wyniki badań ukazały się na łamach „Royal Society Open Science”.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Mięśnie wspierają zdrowie mózgu

    Kiedy mięśnie pracują, wydzielają substancje pobudzające neurony w mózgu do działania. To może być jedna z dróg, którymi ruch wspomaga zdrowie psychiczne i intelekt.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Azotany z buraków zwiększają siłę mięśni podczas ćwiczeń

    Azotany obecne w diecie, na przykład w soku z buraka, znacznie zwiększają siłę mięśni podczas ćwiczeń – potwierdza badanie, które publikuje pismo “Acta Physiologica”.

  • Adobe Stock
    Świat

    Poznano gen, który promuje rozwój mięśni

    Naukowcy z Australii znaleźli gen, który aktywuje się w czasie każdego rodzaju ćwiczeń i pobudza przyrost siły mięśni. Odkrycie może doprowadzić do powstania terapii przynoszących korzyści, które płyną z wysiłku fizycznego.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Hodowane komórki naprawiają mięśnie

    Biotechnolodzy wyhodowali komórki macierzyste mięśni człowieka, które później naprawiały uszkodzone mięśnie myszy. To duży krok w kierunku leczenia następstw urazów i wyniszczających mięśnie chorób.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Mięśnie wspierają układ odpornościowy

    Zarówno w przypadku przewlekłych infekcji jak i chorób nowotworowych, układ odpornościowy jest wystawiony na próbę przez długi czas. W pewnym momencie następuje wyczerpanie. Badania prowadzone na myszach wskazują, że klucz do utrzymywania stałej aktywności układu odpornościowego tkwi w mięśniach szkieletowych – informuje pismo „Science Advances”.

Najpopularniejsze

  • 07.05.2025. Policyjny radiowóz przed wejściem na teren Kampusu Głównego UW w Warszawie. PAP/Radek Pietruszka

    Brutalne zabójstwo na UW - nie żyje kobieta

  • Ekspert: ptaki rywalizują o przestrzeń do śpiewu jak o pożywienie

  • Naukowcy podczas misji IGNIS zbadają pulsometr astronauty z czujnikiem na bazie nanomateriałów MXene

  • Dni Narodowego Centrum Nauki - już 12 i 13 maja w Rzeszowie

  • Badanie: wilki wolą dzikie kopytne od bydła i koni

  • Fot. Adobe Stock

    UE/ PE za zmianą statusu ochrony wilków w Unii Europejskiej, co umożliwi ich odstrzał

  • Minecraft może pomóc zrozumieć proces społecznego uczenia się

  • Ultradźwiękowe ładowanie akumulatorów

  • Naukowcy: rekin gryzie również w samoobronie

  • Francja/ Szefowa KE: UE chce przyciągnąć naukowców ze świata, w tym z USA

Fot. Adobe Stock

Badanie: wilki wolą dzikie kopytne od bydła i koni

Wilki, pomimo obecności kilku tysięcy wolno wypasanych krów i kilkuset koni w rejonie Ujścia Warty, odżywiają się tam przede wszystkim dzikimi gatunkami ssaków - wykazali naukowcy z Wydziału Biologii Uniwersytetu Warszawskiego. Według badaczy wpływ na to ma sposób wypasu inwentarza oraz niepozbawianie krów rogów.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera