Fot. Adobe Stock

Naukowcy: ponad połowa piłkarzy najwyższych lig zagrożona zaburzeniami odżywiania

Ponad połowa piłkarzy i piłkarek najwyższych lig w Polsce może być zagrożona zaburzeniami odżywiania – wynika z najnowszych badań dr Wiktorii Staśkiewicz-Barteckiej, dietetyczki klinicznej i sportowej ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Wrocław/ Analiza badań: kondycja psychiczna matki ma wpływa na jakość jej mleka

    Psychiczne obciążenia matki mają wpływ nie tylko na jej samopoczucie, ale również na jakość pożywienia, które dostarcza swojemu dziecku – wynika z analizy badań przeprowadzonej przez studentów i naukowców Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Dieta bogata w tłuszcze i cukier upośledza zdolności pamięciowe

    Niezdrowa dieta bogata w tłuszcze, zwłaszcza nasycone, oraz w cukry - zwłaszcza proste, stosowane do słodzenia pokarmu - pogarsza zdolności poznawcze, w tym pamięć przestrzenną – wynika z badania, które publikuje pismo „International Journal of Obesity”.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Weganom może brakować lizyny i leucyny

    Według nowozelandzkiego badania nawet weganie, którzy spożywają dostateczne ilości białka, mając często niedobory niektórych aminokwasów – głównie lizyny i leucyny. Można je znaleźć m.in. w roślinach strączkowych, orzechach i nasionach.

  • 24.09.2017 PAP/Jakub Kaczmarczyk
    Świat

    Amerykanie poznali się na kiszonej kapuście

    Produkty poddane fermentacji mlekowej, takie jak kiszona kapusta, mają korzystny wpływ na przewód pokarmowy – potwierdzają badania opublikowane na łamach pisma „Applied and Environmental Microbiology”.

  • 21.03.2016 PAP/Wojciech Pacewicz
    Życie

    W diecie Polaków dominują jaja kurze, ale popularne stają się też jaja przepiórcze, kacze i gęsie

    Jaja kurze dominują w diecie Polaków, ale coraz większą popularnością cieszą się także inne gatunki - jaja przepiórcze, kacze, gęsie, perlicze czy strusie. Różnią się one wartością odżywczą i smakiem - przypomniała dietetyczka dr Agnieszka Bielaszka w Atlasie Jaj Śląskiego Uniwersytetu Medycznego.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Osoby pracujące w nocy powinny ograniczać nocne posiłki

    Spożywanie posiłków tylko w ciągu dnia może chronić przed ryzykiem chorób serca związanych z pracą zmianową – informuje pismo „Nature Communications”.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Badania: dieta stosowana w średnim wieku decyduje o naszym zdrowiu w wieku 70 lat

    To, jak się odżywiamy w średnim wieku, decyduje o naszym zdrowie w wieku 70 lat, niezależnie od aktywności fizycznej – wykazały 30-letnie badania opublikowane przez „Nature Medicine”. Amerykańscy badacze wyszczególnili osiem najbardziej korzystnych dla zdrowia diet.

  • Fot. Adobe Stock
    Zdrowie

    Dietetyczka: wiosna to czas na zdrowe zmiany w diecie

    Wiosną warto przyjrzeć się swojej diecie i zadbać o zdrowe nawyki – zachęciła dietetyk kliniczna Katarzyna Lisiecka. Według której to idealny czas na zmianę przyzwyczajeń żywieniowych, wybór sezonowych produktów i więcej ruchu na świeżym powietrzu.

  • Fot. Adobe Stock
    Zdrowie

    Naukowcy: superfoods korzystne dla zdrowia; warto wybierać produkty lokalne

    Bogate w związki bioaktywne produkty spożywcze, tzw. superfoods odgrywają ważną rolę w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym - przekonują naukowcy. Namawiają, by zamiast egzotycznej żywności wybierać lokalne produkty - np. owoce jagodowe, warzywa kapustne, orzechy, kasze i kiszonki.

Najpopularniejsze

  • 07.05.2025. Policyjny radiowóz przed wejściem na teren Kampusu Głównego UW w Warszawie. PAP/Radek Pietruszka

    Brutalne zabójstwo na UW - nie żyje kobieta

  • Ekspert: ptaki rywalizują o przestrzeń do śpiewu jak o pożywienie

  • Naukowcy podczas misji IGNIS zbadają pulsometr astronauty z czujnikiem na bazie nanomateriałów MXene

  • Dni Narodowego Centrum Nauki - już 12 i 13 maja w Rzeszowie

  • W ramach misji IGNIS naukowcy przetestują urządzenie do sterowania komputerem za pomocą mózgu

  • Fot. Adobe Stock

    Naukowcy: rekin gryzie również w samoobronie

  • Francja/ Szefowa KE: UE chce przyciągnąć naukowców ze świata, w tym z USA

  • Minecraft może pomóc zrozumieć proces społecznego uczenia się

  • Ultradźwiękowe ładowanie akumulatorów

  • Francja/ Centrum Badań Naukowych przyciąga specjalistów z krajów, gdzie ich praca jest utrudniona

Fot. Adobe Stock

Badanie: wilki wolą dzikie kopytne od bydła i koni

Wilki, pomimo obecności kilku tysięcy wolno wypasanych krów i kilkuset koni w rejonie Ujścia Warty, odżywiają się tam przede wszystkim dzikimi gatunkami ssaków - wykazali naukowcy z Wydziału Biologii Uniwersytetu Warszawskiego. Według badaczy wpływ na to ma sposób wypasu inwentarza oraz niepozbawianie krów rogów.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera