Fot. Adobe Stock

Dieta ketogeniczna może mieć w dłuższej perspektywie szkodliwy wpływ na metabolizm

Długofalowe stosowanie diety ketogenicznej, np. w celu schudnięcia, może mieć negatywny wpływ na metabolizm tłuszczów i węglowodanów w organizmie – wynika z pracy opublikowanej na łamach czasopisma „Science Advances”.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Dieta ketogeniczna może chronić mózg

    Naukowcy sugerują, że dieta ketogenna - wysokotłuszczowa i niskowęglowodanowa - może wspierać zaopatrzenie mózgu w energię. Dotyczy to zwłaszcza u osób z genem APOE4 - jednym z najsilniejszych czynników genetycznych ryzyka choroby Alzheimera.

  • Adobe Stock
    Świat

    USA/ Pokolenie X uzależnione od ultraprzetworzonej żywności

    W USA wiele osób w średnim wieku i starszych – zwłaszcza kobiety z pokolenia X – wykazuje oznaki uzależnienia od żywności ultraprzetworzonej – informuje pismo „Addiction”.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Suplementy witaminy D mogą obniżać poziom witaminy D3

    Spożywanie suplementów witaminy D2 wydaje się obniżać poziom witaminy D3 w organizmie – informuje pismo „Nutrition Reviews”.

  • Zdrowie

    Dieta śródziemnomorska chroni dziąsła

    Brytyjskie badanie pokazało, że osoby odżywiające się według tzw. diety śródziemnomorskiej rzadziej cierpią z powodu chorób dziąseł. Ryzyko podnosiło m.in. wysokie spożycie czerwonego mięsa.

  • Adobe Stock
    Świat

    Niektóre diety chronią przed chorobami przewlekłymi

    Niektóre produkty spożywcze, np. warzywa, produkty pełnoziarniste, orzechy i zdrowe tłuszcze, mogą spowolnić rozwój chorób przewlekłych u osób starszych. Z kolei dieta bogata w czerwone i przetworzone mięso oraz słodzone napoje przyspiesza ich pojawienie się.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Dieta ketogenna pomogła w terapii depresji

    W czasie trwającego 12 tygodni eksperymentu, w niewielkiej grupie studentów dieta ketogeniczna wyraźnie wsparła tradycyjne leczenie depresji. Prawie wszyscy uczestnicy schudli.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Pora posiłku może mieć wpływ na zdrowie i długość życia

    Pory posiłków spożywanych w późniejszym wieku mogą mieć znaczenie dla zdrowia i długowieczności – informuje pismo „Communications Medicine”.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Słodzik sukraloza może utrudniać leczenie raka

    Sukraloza, popularny słodzik stosowany m.in. w napojach i deserach typu light, może osłabiać działanie immunoterapii przeciwnowotworowej - wynika z badania naukowców z Uniwersytetu w Pittsburghu i Centrum Onkologii UPMC Hillman.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Badania: dieta śródziemnomorska i ćwiczenia zmniejszają ryzyko cukrzycy u osób otyłych i z nadwagą

    Dieta śródziemnomorska o obniżonej kaloryczności oraz umiarkowane zwiększenie wysiłku fizycznego zmniejszają ryzyko cukrzycy typu 2 u osób otyłych i z nadwagą – wykazały sześcioletnie obserwacje przeprowadzone w Hiszpanii. Informuje o tym w najnowszych wydaniu pismo „Annals of Internal Medicine”.

Najpopularniejsze

  • Biolożka ewolucyjna Ella Al-Shamahi, obok - replika kości H. florensis, jaskinia Liong Bua, Flores, Indonezja; fot. materiały prasowe BBC

    Ekspertka: ewolucja człowieka się zatrzymała

  • Znamy finalistów Popularyzatora Nauki

  • Mazowsze/ Celtyckie narzędzie do trepanacji czaszki odkryte na Łysej Górze

  • Psycholog: tłumiona złość to prosta droga do symptomów depresji

  • Śmierć komórki, czyli jak nasze ciało uczy się umierać i odnawiać

  • Fot. Adobe Stock

    Mgła mózgowa w czasie menopauzy może być skutkiem zmian w strukturze mózgu

  • Dieta ketogeniczna może mieć w dłuższej perspektywie szkodliwy wpływ na metabolizm

  • Bieganie częściowo naprawia to, co psują fast foody

  • Przeciwrakowe działanie szczepionki mRNA przeciwko COVID-19

  • Ograniczanie cukru w diecie małych dzieci ma sens – mają zdrowsze serca w wieku dorosłym

Biolożka ewolucyjna Ella Al-Shamahi, obok - replika kości H. florensis, jaskinia Liong Bua, Flores, Indonezja; fot. materiały prasowe BBC

Ekspertka: ewolucja człowieka się zatrzymała

Ewolucja człowieka jakiś czas temu praktycznie się zatrzymała. Z powodu nowoczesnej medycyny czynniki selekcji naturalnej nie działają tak jak kiedyś – powiedziała PAP brytyjska biolożka ewolucyjna Ella Al-Shamahi.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera