Rekonstrukcja wybrzeża morskiego sprzed 400 milionów lat (rys. J. Zalewski)

Polacy odkryli najstarsze ślady poruszania się kręgowców po lądzie, pozostawiły je ryby dwudyszne

Najstarsze ślady poruszania się kręgowców na lądzie zidentyfikowali Polacy w Górach Świętokrzyskich. Liczące ponad 400 mln lat skamieniałości dowodzą, że pierwsze próby wyjścia z wody na ląd podjęły ryby dwudyszne. Było to o 10 mln lat przed tetrapodami, najstarszymi w pełni lądowymi czworonogami.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Obecny w wodzie lek wpływa na migracje łososi

    Obecny w wodach lek wpływa na zachowania łososia związane z migracją z rzek do morza. Wyniki trwających kilka lat badań tych ryb prezentują naukowcy na łamach "Science".

  • Żarłacz brunatny, fot. Adobe Stock
    Świat

    Drapieżne ryby polują, zasłaniając się rekinem

    Drapieżne ryby wykorzystują rekiny, aby ukrywać swoją obecność przed potencjalną zdobyczą – informuje pismo „Ecology”.

  • Karaś pospolity (Carassius carassius). Fot. Adobe Stock
    Życie

    Ryby i duże bezkręgowce wodne przyczyniają się do degradacji mikroplastiku

    Żerowanie ryb oraz dużych bezkręgowców wodnych, takich jak raki, prowadzi do rozdrobnienia cząstek mikroplastiku i przyspiesza ich degradację - ustalili naukowcy z UW, SGGW, AGH, Uniwersytetu Rzeszowskiego i uczelni indyjskiej.

  • Pirania (Colossoma macropomum). Fot. Adobe Stock
    Życie

    Zachodniopomorskie/ Ratują najstarszą piranię w Polsce, potrzebne ogromne akwarium

    W Muzeum Rybołówstwa Morskiego w Świnoujściu trwa akcja ratowania ponad 40-letniej piranii. Po tym jak pękło ogromne akwarium, ryba została przeniesiona do tzw. mausera dostarczonego przez strażaków. Nowe stałe lokum dla niej będzie gotowe za kilkanaście dni.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Lepsze puszkowanie może zmniejszyć zawartość rtęci w tuńczyku

    Technika „aktywnego pakowania” usuwa z puszkowanego mięsa tuńczyka do 35 proc. nagromadzonej w nim rtęci, zmniejszając narażenie konsumentów na ten toksyczny metal – informuje pismo „Global Challenges”.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Norwegia/ Według badaczy ryby mrożone są lepsze od sprzedawanych jako świeże

    Naukowcy z Trondheim i Tromsoe na północy Norwegii uznali, że ryby sprzedawane w sklepach spożywczych jako świeże ustępują jakością, smakiem, wartościami odżywczymi tym głęboko zamrożonym. Nie mają wątpliwości, że mrożone są lepsze i dla zdrowia, i dla portfela.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Mniejsze ryby mają wyższą wartość odżywczą i mniej obciążają środowisko

    Mniejsze gatunki ryb są bardziej odżywcze, zawierają mniej rtęci i są mniej podatne na przełowienie - odkryli naukowcy z Uniwersytet Cornella (USA).

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    W Bałtyku ewoluuje nowy, drapieżny gatunek śledzia

    W Bałtyku ewoluuje nowy, drapieżny gatunek śledzia - wynika ze szwedzkich badań, opublikowanych na łamach „Nature Communications“.

  • Fot. Adobe Stock
    Technologia

    Szczecin/ Naukowcy Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego zrobili chipsy z mięsa karpia

    Prażynki z mięsa karpia i skrobi są zdrowsze niż zwykłe chipsy, mniej kaloryczne, a zawierają kwasy omega 3, minerały i witaminy. Nową przekąskę opracowali naukowcy ZUT z katedry technologii rybnej, roślinnej i gastronomicznej. +Karpioki+ mogą trafić do masowej produkcji.

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Polska wśród najszybciej sekularyzujących się krajów świata

  • Naukowcy sprawdzili, z czym wiążą się zmiany energii w ciągu dnia

  • Jak odzyskać metale ze zużytych baterii? Nowatorski pomysł polskiej badaczki

  • Prof. Pyrć: nauka nie jest „drogim hobby”

  • Ekspert: dziś wiemy, że gry komputerowe mogą przynosić korzyści

  • Adobe Stock

    Leki pozostawiają trwały ślad na mikrobiomie jelitowym

  • Najstarszy dowód intymnych stosunków z neandertalczykami

  • Lekooporny grzyb coraz częstszy w europejskich szpitalach

  • Zawały serca mogą mieć charakter zakaźny

  • Naukowcy odkryli nowy sposób na wzmocnienie kości i walkę z osteoporozą

Fot. Adobe Stock

Kulturoznawczyni: „1670” pierwszym tak parodystycznym ujęciem polskiej szlachty i polskiego chłopstwa

W ocenie kulturoznawczyni i folklorystki dr hab. Violetty Wróblewskiej nie było do tej pory tak parodystycznego ujęcia obrazu polskiej szlachty i polskiego chłopstwa, jak w serialu „1670”. Wszyscy wyśmiewani są w takim samym stopniu, jednak bez przekraczania zasad dobrego smaku - dodała.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera