Antybiotyk z cukru

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Syntetyczny cukier może być skutecznym środkiem przeciwko odpornym na zwykłe antybiotyki „superbakteriom” – informuje Nature Communications.

Jak wyjaśnia kierujący międzynarodową grupą naukowców prof. Matt Cooper z australijskiego University of Queensland, bakteriom bardzo trudno się uodpornić na antybiotyki oparte na zmodyfikowanej wersji ich własnych cukrów. „Błony komórkowe bakterii przypominają (strukturą) ścianę murowanego budynku - spoiwem dla poszczególnych „cegieł” są cukrowe polimery." Dodatek zmodyfikowanego cukru sprawia, że „zaprawa” przestaje trzymać, błona komórkowa się rozpada i bakteria ginie.

Także niektóre wcześniej stosowane antybiotyki – jak penicylina czy wankomycyna - działały niszcząco na błonę komórkową, jednak tym razem chodzi o blokowanie samego procesu łączenia elementów ściany komórkowej. Współpracujący z biotechnologiczną firmą Alchemia naukowcy przebadali setki wersji syntetycznych cukrów, by znaleźć takie, które zabijają bakterie, ale nie są toksyczne dla ludzkich komórek.(PAP)

pmw/ krf/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera