Wysokotłuszczowa dieta upośledza neurogenezę u samic myszy

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

U samic myszy otrzymujących karmę o dużej zawartości tłuszczu nie rozwijają się nowe neurony. Może to tłumaczyć, dlaczego kobiety chore na alzheimera lub depresję są bardziej narażone na deficyty poznawcze.

Naukowcy z Department of Neuroscience and Experimental Therapeutics w Albany (USA) przez 18 tygodni trzymali gryzonie na normalnej lub wysokotłuszczowej diecie.

W tym czasie wszystkie myszy spożywające pokarm o dużej zawartości tłuszczu przybrały na wadze i zaczęły cechować się podwyższonym poziomem cukru we krwi.

Jednak tylko u samic myszy zaobserwowano mniej nowo utworzonych i rozwijających się neuronów w rejonie hipokampa – struktury związanej z pamięcią i przetwarzaniem emocji.

Hipokamp to jedno z najbardziej znanych miejsc, w którym w dorosłym życiu zachodzą procesy neurogenezy (powstawania nowych neuronów).

Zakłócenia w obrębie neurogenezy pojawiające się na skutek spożywania wysokotłuszczowej diety mogą wyjaśniać związek pomiędzy występowaniem zaburzeń metabolicznych, np. otyłości lub cukrzycy typu 2, a większym ryzykiem zachorowania na depresję czy chorobę alzheimera.

Mogą również tłumaczyć, dlaczego u kobiet cierpiących na te przypadłości częściej dochodzi do upośledzenia funkcji poznawczych.

Wyniki badania opublikowano na łamach „eNeuro” (https://doi.org/10.1523/ENEURO.0391-19.2019). (PAP)

ooo/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    NASA/ Inżynierowie uruchomili zapasowe silniki w 47-letniej sondzie kosmicznej Voyager 1

  • Fot. Adobe Stock

    WHO: każdego roku 2,7 mln osób zostaje ukąszonych przez jadowite węże; w Afryce brakuje surowicy

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera