Nauka dla Społeczeństwa

04.05.2024
PL EN
29.08.2012 aktualizacja 29.08.2012

Ryż z nowym genem daje większe plony

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Gen, który poprawia plony ryżu, poprzez zwiększenie wzrostu korzenia i poprawę wchłaniania składników odżywczych w glebach niskiej jakości, został zidentyfikowany w ryżu z gatunku Kasalath i pomyślnie wprowadzony do innych odmian, donoszą naukowcy z Indii.

Gen PSTOL1, występujący w gatunku Kasalath, umożliwia uprawie ryżu rozwijanie się w glebie z niskim poziomem składników odżywczych, w tym fosforu, który umożliwia wzrost korzeni. Naukowcy i hodowcy ryżu od lat wiedzą, że ryż z gatunku Kasalath niezwykle wydajnie pobiera składniki pokarmowe, ale dopiero teraz udało się zidentyfikować gen odpowiedzialny za tę ważną cechę.

"Odkryliśmy gen, który zwiększa wchłanianie fosforu w warunkach, gdy pierwiastek nie występuje w glebie w dużym stężeniu. Szukaliśmy go przez wiele lat" - powiedział autor odkrycia Sigrid Heuer z International Rice Research Institute w Manili. Przy użyciu konwencjonalnych metod hodowlanych, przez zapylanie kwiatów rdzennych, indonezyjskich gatunków ryżu pyłkiem z gatunku Kasalath, gen wprowadzono do kilku rodzajów ryżu w Indonezji, na Filipinach i w Japonii. Okazało się, że ryż z genem podniósł wydajność nawet o 20 procent. Dzięki większemu wchłanianiu fosforowi, rośliny miały także lepszą tolerancję na zimno i szybciej dojrzewały.

"Pięćdziesiąt procent gruntów ornych na świecie ma za mało fosforu w glebie. Jednak nie jest tak, że jeśli roślina posiada gen PSTOL1, to dla niej nie jest już potrzebny fosfor - powiedział Heuer - Ryż z tym genem może być w stanie lepiej wykorzystać ziemię, a co za tym idzie, wydać wyższy plon. Pomoże to zredukować ilość nawozu, ponieważ rośliny mogą korzystać z niego bardziej efektywnie, dzięki lepszemu systemowi korzeniowemu, który będzie pobierać fosfor z większych odległości."

W artykule opublikowanym w czasopiśmie "Nature" opisano w jaki sposób zidentyfikowano gen dzięki analizie DNA ryżu Kasalath i porównania jej z innymi odmianami ryżu bez cechy. (PAP)

kkt/ ula/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024